Bazilica Sfântul Petru. Baldachinul din mijlocul lăcașului de cult va fi restaurat complet

Bazilica Sfântul Petru. Baldachinul din mijlocul lăcașului de cult va fi restaurat complet Bazilica Sfântul Petru. Sursa foto: Wikipedia

Baldachinul din mijlocul Bazilicii Sfântul Petru a intrat în prima restaurare majoră. Impozanta capodoperă a fost construită pe locul în care se crede că Sfântul Petru, primul papă, a fost îngropat după ce a murit ca martir creștin.

Bazilica Sfântul Petru va avea o nouă imagine. Baldachinul din bronz și lemn, situat în mijlocul lăcașului de cult va fi restaurat complet, pentru prima dată în ultimele secole. Capodopera impozantă îi aparține lui Gian Lorenzo Bernini și este considerată sacră.

Lucrări de restaurare la Bazilica Sfântul Petru

Baldachinul are o înălțime  de aproape 30 de metri și acoperă altarul principal din Bazilica Sfântul Petru. Acesta a fost construit pe locul în care se crede că Sfântul Petru a fost îngropat. Se crede că acesta a murit ca martir creștin în timpul domniei împăratului roman Nero (54-68 d.Hr.).

De la altarul impozant, doar papa poate celebra Sfânta Liturghie. Despre acesta, Vaticanul susține că este "piatra de temelie a întregii arhitecturi a bazilicii", a transmis  Enzo Fortunato, șeful departamentului de comunicare de la Vatican.

Ne puteți urmări și pe Google News
Baldachin Bazilica Sfăntul Petru

Baldachin. Sursa foto: Wikipedia

Valoarea lucrărilor

Proiectul de restaurare este unul complex, iar pentru aceste lucrări au fost estimate cheltuieli de până la  700.000 de euro. Suma integrală provine de la organizația caritabilă Cavalerii lui Columb.

Primii pași ai procedurii au fost făcuți începând cu data de 14 februarie. Conform estimărilor, baldachinul ar urma să fie gata până la sfârșitul lunii noiembrie, spun oficialii Vaticanului.

Bazilica Sfântul Petru

Bazilica Sfatul Petru. Sursa foto: Arhiva EVZ

Bazilica Sfântul Petru, locul considerat sacru

Baldachinul din centrul lăcașului de cult este realizatdin bronz și lemn. Lucrările vor fi coordonate de restauratorii de artă experți ai Muzeelor Vaticanului. În perioada  Paștelui, procesul de restaurare va fi întrerupt, astfel încât  Papa Francisc să poată oficia toate ceremoniile pentru această sărbătoare.

Restaurarea din Bazilică se numără printre proiectele de construcție și restaurare asumate de cei de la Varican, cu scopul pregătirji Anul Jubiliar 2025 al Bisericii. De altfel, Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a avertizat că orașul se va transforma  „un șantier în aer liber” , până la îndeplinirea tuturor obiectivelor.

Baldachinul din Bazilică are  92 de metri și este decorat  cu îngeri, heruvimi, albine și ramuri de laur.