Băuturile făcute în casă, un pericol. La ce vă expuneți dacă le consumați de sărbători

Băuturile făcute în casă, un pericol. La ce vă expuneți dacă le consumați de sărbătoriMasa de Revelion. Sursa foto: Pixabay

Băuturile sunt nelipsite de pe masa românilor în această perioadă a sărbătorilor. Nimeni nu spune că nu trebuie consumate, dar cu măsură. Problema este la anumite băuturi alcoolice care pot fi un real pericol pentru sănătate.

Băuturile făcute în casă pot afecta grav sănătatea

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează cu privire la consumul de alcool în perioada sărbătorilor, mai ales atunci când vine vorba despre băuturile făcute în casă, cum ar fi vinul, țuica și pălinca.

„Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudență putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare”.

Medicul mai spune că intoxicația cu alcool metilic poate fi fatală deoarece nimeni nu știe cum este făcută și face referire la „țuica de pufoaică sau alte băuturi care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă preparat distilat din fructe precum prune”.

O atenție deosebită trebuie avută în vedere „la cei cu afecțiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic, adică fără dulciuri, sare, şi medicamentos”.

Băuturi, Vin Spumant, Alcool, SărbătoriBăuturile făcute în casă pot afecta grav sănătatea. Sursa foto: Pixabay

La ce riscuri ne expunem dacă nu suntem atenți la băuturile de pe masa gazdelor

Pe lângă riscurile de intoxicație, băuturile preparate acasă, consumate în noaptea de  Revelion, pot provoca și probleme digestive. Acestea includ „ulcere, gastrite, hemoragiile digestive, pancreatitele și intoxicații cu tot felul de substanțe din acele băuturi”, mai spune medicul.

Mare atenție trebuie să aibă cei cu afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice. Trebuie să fie vigilenți, de asemenea, la excesul de sare și grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital”, a mai avertizat Tudor Ciuhodaru.

Medicul ne mai sfătuiește pe lângă băuturile făcute în casă facem o pauză „de cel puțin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice”.

Ne puteți urmări și pe Google News