Batman a murit puţin

Batman a murit puţin

După 70 de ani, un autor scoţian îl scoate din circuit pe supererou, în cea mai nouă carte de benzi desenate, lansată miercuri de DC Comics.

Din 1939 încoace, industriaşul playboy şi filantrop Bruce Wayne, alter egoul lui Batman, iese basma curată din toate bătăliile din Gotham City, fie ele cu Joker, Catwoman, The Riddler sau Penguin. Un scriitor scoţian de 48 de ani, Grant Morrison, pare să-i fi găsit însă sfârşitul, în „Batman R.I.P.“, cea mai recentă carte de benzi desenate din seria editată de DC Comics, lansată miercuri.

Autorul anunţase „sfârşitul lui Bruce Wayne în rolul de Batman“ cu câteva săptămâni înainte, alimentând speculaţii şi alertându-i la maximum pe fanii îngrijoraţi de soarta supereroului lor. „Oamenii au mai omorât personaje în trecut, însă asta pune capăt într-un fel poveştii. Mie îmi place să găsesc mereu noi întorsături în poveste. Deci ceea ce voi face eu e o soartă mai rea decât moartea. E vorba de lucruri pe care nimeni nu s-ar aştepta să le vadă întâmplându-se unor tipi ca aceştia“, declara Morrison, citat de „The Daily Telegraph“.

Scenariile din ce în ce mai negre pe care le avansau fanii s-au confirmat în proporţie de 99%: în ultimele pagini, capa şi masca lui Batman plutesc spre pă- mânt, după ce Bruce Wayne e aruncat dintr-un avion, fără costum. Scena finală ni-l arată pe un membru al grupării Black Glove torturând un poliţist din Gotham City, şase luni mai târziu, şi spunându-i că Batman şi Robin au murit.   Urmează bătălia pentru înlocuire

Se poate presupune că Batman a murit la fel de bine cum se poate spera, în buna tradiţie a seriei, că a supravieţuit. Ceea ce-i face pe fani să se aştepte la „inimaginabil“ e anunţul lansat deja de Grant Morrison despre următoarea carte din serie, care se va numi „The Battle for the Cowl“ („Bătălia pentru cagulă“) şi în care se va decide cine îl va înlocui pe cruciatul cu capă. „Nu-mi pot imagina că DC Comics s-ar gândi vreodată să-l omoare pe Bruce. Pariez că toată lumea va reacţiona dur. Bruce ESTE Batman“, scria un fan dezamăgit de intenţiile „asasine“ ale autorului scoţian, care a preluat seria în 2006, timp în care a şi inventat un fiu pentru Batman. Bruce Wayne a mai fost scos din scenă o singură dată, în 1992 (în „Knightfall“), când coloana vertebrală i-a fost frântă, iar Jean-Paul Valley l-a înlocuit.

Având în vedere încasările de 500 de milioane de dolari pe care le-a adus numai filmul „Cavalerul negru“, anul acesta, şi imensa popularitate a supereroului, e foarte puţin probabil ca DC Comics să-şi permită să-şi lichideze personajul. Mai mult, creatorii de benzi desenate sunt credincioşi unei „clauze“ numai a lor, care spune că nici un personaj nu moare cu adevărat niciodată. Un român, „complice“

Printre cei care au „complotat“ la lichidarea lui Bruce Wayne, în „Batman R.I.P.“, se numără şi un român: Sandu Florea (62 de ani), un timişorean emigrat în 1991 în Statele Unite şi angajat de Marvel Comics trei luni mai târziu.

Împreună cu Tony Daniel şi Grant Morrison, fostul arhitect a imaginat ultimele zile ale lui Bruce Wayne în mantia lui Batman. În cei aproape 18 ani, Sandu Florea şi-a pus amprenta pe mai mult de 120 de cărţi de benzi desenate şi n-a ratat niciun supererou: Conan Barbarul, Cei Patru Fantastici, X-men Spiderman, Batman, Superman, Mighty Thor sau Captain America. Cel mai recent personaj pe care l-a conturat, Batman, s-a născut în 1939, când Bob Kane şi Bill Finger l-au desenat pentru prima dată pentru DC Comics.

Ne puteți urmări și pe Google News