Bătăile de cap provocate de sughiț. Care sunt bolile pe care le poarte ascunde

Bătăile de cap provocate de sughiț. Care sunt bolile pe care le poarte ascunde sursa: Arhiva EVZ

Sughițul este o acțiune involuntară, reflexă, spasmul muscular care stă la baza sughițului determinând pătrunderea aerului în plămâni, aceasta fiind ulterior oprită brusc prin închiderea epiglotei.

Acesta reprezintă o serie repetitivă și incontrolabilă de contracții ale diafragmei, mușchiul care se află sub plămâni și care marchează granița dintre piept și abdomen.

Diafragma controlează respirația. Atunci când aceasta se contractă, plămânii primesc oxigen. Când diafragma se relaxează, plămânii eliberează dioxid de carbon.

Dacă diafragma se contractă fără ritm, începem să sughițăm. Fiecare spasm al diafragmei face ca laringele și corzile vocale să se închidă brusc, ceea ce determină ca o cantitate mare de aer să intre în plămâni. În acest caz, corpul tău reacționează cu sunetul specific sughițului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu există nicio cale de a anticipa sughițul. Cele mai multe cauze ale sughițului apar și dispar brusc, fără un motiv specific. De obicei, episoadele de sughiț durează doar câteva minute.

Sughițul care durează mai mult de 48 de ore este considerat a fi un sughiț persistent. Cel care durează mai mult 2 luni este greu de controlat și dificil de oprit. Află mai jos care sunt bolile pe care le poate dezvălui nevinovatul sughiț!

Care sunt bolile pe care le poate ascunde sughițul

Există multe cauze ale sughițului. De obicei, sughițul apare din motive ce țin de modul în care mănânci, dar și de cum înghiți.

Cele mai comune cauze ale sughițului scurt sunt:

- mâncatul în exces; - consumul de alimente picante; - consumul de alcool; - consumul de băuturi carbogazoase; - mâncarea prea rece sau prea caldă; - schimbarea bruscă de temperatură; - înghițirea de aer în timpul mestecării de gumă; - stresul emoțional; - înghițirea de aer.

Sughițul apare indiferent de vârsta și poate fi evidențiat chiar și la făt. Se pare că nou - născuții prematur petrec 2.5% din primele luni de viată sughițând. În ciuda faptului ca sughițul scade în frecvența pe măsura ce individul înaintează în vârsta, specialiștii au observat ca sughițul cronic este îndeosebi o problema a adulților. Ambele sexe sunt la fel de afectate de sughițul trecător, însă sughițul cronic este mai des diagnosticat la bărbați comparativ cu femeile.