Bătaie în Parlamentul din Georgia. Liderul puterii, lovit cu pumnul în față| Video

Sursa foto: Captură ecran

Parlamentul din Georgia a fost scena unor evenimente desprinse din filmele de acțiuni. În loc să se bată în idei cum să crească nivelul de trai, demnitarii gruzini s-au caftit la propriu, din cauza unui act normativ referitor la agenții străini. Proiectul legislativ a fost intens criticat atât de statele occidentale cât și de societatea civilă.

Haos în Parlamentul din Georgia

Imaginile difuzate de televiziunile din Georgia ilustrează cum a început bătăia. Liderul partidului „Visul Gerorgian”, Mamuka Mdinaradze a fost lovit cu punctul în față de Aleko Elisashvili, unul dintre parlamentarii opoziției. Separat de conflictul din Parlamentul Georgiei, proiectul legislativ depus de putere a îndepărtat țara de Statele Unite, care se opun adoptării legii.

Mai grav pentru georgieni este faptul că Uniunea Europeană a declarat că inițiativa legislativă este incompatibiliă cu valorile blocului comunitar. Asta în condițiile în care UE a acordat regimului de la Tbilisi statutul de stat candidat pentru aderare.

Liderul puterii, lovit cu pumnul în față

Autorii actului normativ au motivat că proiectul este necesar pantru a elimina ceea ce puterea politică definește a fi „valori pseudo-liberale”. Un concept impus de străini pentru a promova transparența, menționează parlamentarii puterii.

În tabără opoziție, criticii proiectului normativ subliniază că actul normativ este inspirată de legislația din Moscova, unde Duma de Stat a adoptat o lege similară pentru a „închide gura opoziției”. Vladimir Putin este extrem de nepopular în Georgia, din cauza sprijinului pe care Moscova în acordă regiunilor separatise Abhazia și Osetia de Sud.

Sursa foto: Captură ecran

Georgia a părăsit CSI

În 2008, Moscova s-a angajat într-un război de scurtă durată cu Tbilisi, când Georgia a fost înfrântă rapid. În același an, parlametul gruzin a decis cu unanimitate de voturi părăsirea Comitetului Statelor Independente.

Organismul CSI a fost înființat de moștenitoaraea URSS-ului în anul 1991 din fostele state ale blocului sovietic, mai puțin România și țările baltice. De asemenea, și Republica Moldova s-a retras din CSI la fel și Ucraina din cauza Operațiunii Speciale de Eliberare.