Băsescu spune câţi bugetari vor mai rămâne până la sfârşitul lui 2012

Băsescu spune câţi bugetari vor mai rămâne până la sfârşitul lui 2012

Numărul de angajaţi la stat va ajunge la 1,1 milioane la sfârşitul anului 2012, a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, astăzi, la un seminar organizat de The Economist.

Potrivit şefului statului, niciunul dintre politicienii români nu au fost conştienţi de nevoia de restructurare a statului până la venirea crizei. "Cu această ocazie ne-am văzut costurile uriaşe cu administraţia, cu sistemele de protecţie socială. De aceea reformarea statului şi a sistemelor sociale sunt priorităţi. România a descoperit practica de a face politică cu bani publici în ultimii cinci ani. În Europa civilizată se practică de mult, iar acum şi Europa civilizată plăteşte factura acestui mod de a face politică cu bani publici", a spus Traian Băsescu.

Potrivit acestuia, numărul de salariaţi din sectorul de stat în România s-a redus cu 180.000 de persoane, respectiv cu circa 5.000 de persoane pe lună. "Acest lucru va continua. Numărul angajaţilor la stat va ajunge la 1,1 milioane de persoane la finalul anului 2012, de la 1,4 milioane" la începutul crizei, a precizat şeful statului.

Cât ne costă asistenţa socială

Traian Băsescu spune că programele de asistenţă socială costă 19 miliarde de lei. "Slavă Domnului, ieri a trecut prin Parlament şi legea care reduce numărul de programe naţionale la nouă de la 54, urmând să se facă o gestionare corectă a alocării resurselor pentru suport social al celor care într-adevăr au nevoie", a spus oficialul. Potrivit acestuia, şi Europa plăteşte factura realizării unei astfel de politici sociale.

Băsescu şi-a manifestat aprecierea faţă de responsabilitatea de care au dat dovadă sindicatele din România când a fost vorba despre adoptarea noului Cod al muncii care liberalizează piaţa muncii şi introduce pedepse aspre pentru cei care utilizează munca la negru.

Sistemul de sănătate este rigid

"Sistemul de sănătate românesc este unul rigid, în care spitalele societăţi de stat se adresează ministerului când au nevoie de un aparat, cu alte cuvinte un sistem nefuncţional. Sper ca cel mai târziu săptămâna viitoare proiectul de lege a sănătăţii să fie lansat în dezbatere şi să fie adoptat cât mai repede, la începutul anului viitor", a spus şeful statului.

El a spus că, anul viitor, va fi continuată politica anului 2011, "pe de o parte reducerea costurilor de funcţionare a statului, a celor nejustificate legate de asistenţa socială, şi pe de altă parte, o creştere a investiţiilor statului. România a fost statul european care a avut investiţii publice de 5,9% din PIB, după noi fiind Polonia".

El a subliniat că România are un şomaj cu mai bine de două procente sub cel mediu al Uniunii Europene. Totodată, de la un deficit de 4,4% la unul de 1,9% anul viitor este un salt care pare greu de realizat, mai ales că şi planificarea creşterii economice a fost prudentă, de 1,5%, a precizat Băsescu.

Ne putem propune deficit zero în 2013

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, obiectivul este de 6 miliarde de euro, sumă care ne-ar asigura o creştere sigură de 1,5%, a mai spus oficialul.

El a spus că, privind la scumpirea creditelor, a ajuns la concluzia că nu ne putem asuma un deficit mai mare de 1,9% din PIB.

"Mergem pe acestă variantă, însă, avem spaţiu pentru a-l creşte la 3,2%. Dacă ne atingem ţinta de deficit de 1,9%, ne-am putea propune un deficit zero în 2013", a precizat Băsescu.

El a mai spus: "Nu am văzut niciodată un comandant de navă care având furtuna în faţă să zică "eu nu mai ajung la portul de destinaţie". Ajungi, chiar dacă ajungi cu ceva ore întârziere". Potrivit acestuia, obligaţia acestui guvern şi a acestei majorităţi este ca înaintea alegerilor din noiembrie 2012 să arate românilor o ţară care are alte perspective decât perspectiva unui stat nereformat.

Potrivit preşedintelui, "nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht pentru a fi performant. Poţi să respecţi toate regulile, să intri în zona euro, dar să constaţi că economia nu este suficient de competitivă".

Ne puteți urmări și pe Google News