Băsescu: "România are nevoie de repere precum Monica Lovinescu"
- Adam Popescu
- 25 aprilie 2008, 17:20
Şeful statului a declarat, astăzi, la funeraliile, de la Ateneu, că România continuă să aibă nevoie de repere precum Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. "Dacă în tăcerea impusă până în 1989, era nevoie ca vocea lor să rostească adevărul şi să redescopere valorile autentice, confuzia de astăzi face la fel de necesară existenţa unor repere, existenţa unor modele intelectuale şi morale. Cred că românii continuă să aibă nevoie de Monica Lovinescu, de Virgil Ierunca, pentru că au nevoie de modele de discernământ", a spus Băsescu la ceremonia în memoria celor doi.
El a adăugat că atâta vreme cât cărţile Monicăi Lovinescu şi ale lui Virgil Ierunca vor exista în librăriile şi în bibliotecile din România, cei doi vor continua să fie alături de români.
Şeful statului a exprimat recunoştinţa tuturor românilor faţă de faptul că Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au făcut ca adevăratele valori să fie recunoscute, iar minciuna şi cenzura să fie învinse.
"În numele românilor, doresc să aduc un omagiu memoriei Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca, şi să exprim recunoştinţa noastră pentru tot ceea ce au făcut pentru ca adevăratele valori să fie recunoscute, pentru ca minciuna şi cenzura să fie învinse", a declarat Traian Băsescu.
El a apreciat că este imposibil să vorbească despre opera celor doi, fără a se vorbi despre crezul lor moral şi politic. "Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca nu pot fi despărţiţi, pentru că reprezintă acelaşi crez şi simbolizează coerenţa dintre crez si faptă", a spus şeful statului. El a subliniat că, în pofida unei lupte inegale, au învins propaganda. Băsescu şi Tăriceanu, împreună la funeralii
La sosirea în holul Ateneului Român, unde a avut loc evenimentul, şeful statului a mers în faţa celor două urne şi s-a înclinat în faţa acestora, făcând acelaşi gest şi la plecare.
Înainte de a ieşi din clădirea Ateneului, Traian Băsescu a scris şi a semnat în cartea de condoleanţe, lucru pe care l-au făcut după aceea primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu, ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian şi ministrul de Externe Lazăr Comănescu.
Urnele au ajuns în jurul orei 13:00 la Ateneul Român, fiind însoţite de personalităţile care le-au întâmpinat la aeroport, cărora li s-au alăturat Ana Blandiana şi ministrul Culturii Adrian Iorgulescu.
De asemenea, la Ateneu au mai venit ministrul de Externe Lazăr Comănescu, dar şi fostul şef al protocolului de la Preşedinţie Ion Pascu, revocat din funcţie în urmă cu o zi pentru a deveni ambasador în Turcia.
Urnele funerare ale Monicăi Lovinescu şi ale lui Virgil Ierunca au fost aduse de la Paris, cu o aeronavă specială, fiind însoţite de către Gabriel Liiceanu şi Mihnea Berindei, care au participat şi la ceremonialul religios desfăşurat cu o zi în urmă la Biserica Română din Paris. Acestea au fost întâmpinate de Regimentul 30 gardă Mihai Viteazul cu onoruri militare.
Momentul comemorativ de la Ateneul Român va fi urmat de depunerea urnelor, după ora 16.00, la Casa Lovinescu, potrivit dorinţei testamentare.
Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au primit Ordinul Naţional "Steaua României" în semn de înaltă apreciere pentru opera lor intelectuală şi pentru tot ceea ce au însemnat, de-a lungul mai multor decenii, pentru poporul român, mai precizează Administraţia prezidenţială. Citiţi şi: Ultima întâlnire cu Monica Lovinescu
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:20