„Ce sunt eu, șef de cadre în familie? Când ești președintele României e foarte greu să dormi cinci ore. Eu îmi vedeam copiii o dată la 3-4 luni. (…) Nu îmi reproșez că n-am pus SRI-ul înainte să se căsătorească fetele mele să văd cu cine se căsătoresc”, a punctat el.

„Denunțul a dobândit valoare de probă”

În privința dosarelor Elenei Udrea, fostul președinte a reiterat că nu este vinovată. „Elena Udrea nu a avut o problemă de dosar până la denunțuri. Elena Udrea nu a luat geanta cu bani și geanta nu a ajuns în biroul ei”, a afirmat Traian Băsescu.

Fostul președinte a subliniat și că justiția are „o groază de probleme”. „Văd niște efecte ale noului Cod Penal și niște excese ale procurorilor cu arestările preventive.(…) Un om căruia i-a pus cătușele procurorul în urma unui denunț și care urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare este primit cu un cortegiu de presă”, a exemplificat Băsescu, punctând și faptul că procurorii dau presei informații din dosare. Traian Băsescu a adăugat că cel „dus la arestare este ca o muscă ce are toată greutatea instituțiilor statului pe el”. „Are pe capul lui procurorul de caz, SRI, Curtea de Conturi, presă.(…) Denunțul a dobândit aproape o valoare de probă(…) Nu vreau să compromit ce s-a făcut în timpul meu”, a mai spus fostul președinte.

În acest context, Traian Băsescu i-a sfătuit pe cei care consideră că au fost arestați în mod abuziv, să se adreseze CEDO, precizând că Justiția trebuie să aplice legea și nu abuzul, iar arestul de la IGP este „tortură”. El a adăugat că ar trebui să avem o lege a răspunderii procurorului. „Răspunderea magistraților trebuie să existe, atât timp cât primul reflex al procurorilor e să bage la arest”, a mai spus el.

Fostul președinte a mărturisit că nu îi sună pe Florian Coldea, Livia Stanciu și pe Laura Codruța Kovesi „din silă”. „Niciodată nu s-a acționat cu atâta sălbăticie, procurorii să-și pună scalpuri la cingătoare”, a completat Băsescu.

Fostul șef al statului a afirmat că altă problemă a sistemului este legată de foștii ofițeri acoperiți dintre judecători și procurori.

,,Mulți vor să ies din politică”

Șeful statului a mai punctat, la B1 TV, faptul că se „urmărește crearea unor presiuni pe mine, pe familie” pentru a renunța la politică. „Nu se așteaptă nimeni să mă sinucid. Am stat două luni, dar am constatat că degeaba stau. În alea două luni m-au tocat de dimineață până seara, de parcă aș fi președinte în funcție”, a spus Băsescu. El a precizat că „foarte mulți” sunt interesați să iasă din politică, enumerându- i pe președintele Klaus Iohannis, pe premierul Victor Ponta și pe Monica Macovei.

Rusia nu se va opri până nu cucerește gurile Dunării

Fostul președinte a spus că, „pentru noi, totul este pierdut acum în Republica Moldova”. Traian Băsescu a infirmat zvonurile potrivit cărora și-ar obține cetățenia moldovenească pentru a deveni președinte al țării. Întrebat dacă României ar trebui să îi fie frică de Moscova, Băsescu a răspuns: „Frică nu, dar ar trebui să fie îngrijorată de Moscova”, și a adăugat că „Occidentul a ratat ocazia de a-l opri pe Putin, care, într-un an jumătate, doi ani, imediat ce va prinde momentul oportun, va ajunge la gurile Dunării”.

Te-ar putea interesa și: