Băsescu, cu gândul la Rusia şi Transnistria

Băsescu, cu gândul la Rusia şi Transnistria

Prezent la summit-ul NATO, organizat la Strasbourg şi Kehl, preşedintele României a declarat că NATO a decis să trateze Rusia făcând abstracţie de tensiunile din ultimul an, produse mai ales după conflictul Moscovei cu Tbilisi. Astfel, relaţia dintre cele două mari puteri militare revine la stadiul definit la summit-ul de anul trecut, de la Bucureşti. Preşedintele a declarat că se doreşte construirea unui sistem antirachetă pentru toate ţările membre NATO. Băsescu a vorbit şi de obligaţia Alianţei de a media conflictul transnistrean, dar şi pe cel ruso-georgian.

"Ceea ce este nou faţă de summit-ul de la Bucureşti este ideea implicării comunităţii internaţionale în vederea rezolvării conflictului ruso-georgian", a spus Băsescu, care a luat cuvântul, la Strasbourg, la ora 16:45. Decizii luate la summit, anunţate de Traian Băsescu:
  • "Datorită Croaţiei şi Albaniei, Alianţa este mai puternică"
  • Georgia şi Ucraina vor fi sprijinite pentru intrarea în NATO, dar au nevoie de serioase şi rapide reforme
  • NATO se va implica în conflictul ruso-georgian
  • situaţia unor provincii ca Transnistria şi Abhazia va fi analizată şi, în caz de nevoie, NATO va juca rol de mediator în rezolvarea conflictelor din zonă, pe cale paşnică
  • este considerat necesar un scut antirachetă pentru toate ţările membre NATO
  • NATO va trimite în Afganistan încă 5.000 de soldaţi

Transnistria - controversă internaţională

Transnistria şi-a proclamat independenţa imediat după destrămarea URSS, dar acest statut nu este recunoscut de comunitatea internaţională. Regiunea are circa 550.000 de locuitori.

La nivel internaţional, teritoriul este considerat o regiune a Moldovei, chiar dacă, în 1990, şi-a declarat independenţa sub numele de "Republica Moldovenească Nistreană", cu capitala la Tiraspol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Băsescu, confundat cu Boc la Strasbourg

Preşedintelui României i-a fost rezervat un loc la masa demnitarilor de stat a summit-ului NATO, cu organizare franco-germană, aflat în desfăşurare la Strasbourg şi Kehl. Singura problemă este că, în dreptul acelui loc, era un bileţel pe care scria "Emil Boc". Şi-a anunţat dorinţele de ieri

Ieri, înainte de plecarea din România, şeful statului a declarat că doreşte ca Alianţa Nord-Atlantică să continue linia impusă după întâlnirea de anul trecut, de la Bucureşti.

Băsescu şi-a exprimat sprijinul faţă de Muntenegru, Bosnia Herţegovina şi Serbia "în ceea ce priveşte aspiraţiile euro-atlantice" ale acestora.

"Doresc ca alianţa să îşi menţine neutralitatea politică faţă de Kosovo", a spus Băsescu, înainte de a sfătui Ucraina şi Georgia să continue procesul de reformă.

CITIŢI ŞI:

Berlusconi a ratat o ceremonie NATO din lipsă de diplomaţie|FOTO

Rasmussen se luptă cu turcii pentru şefia NATO

Situaţia din Afganistan domină agenda summitului aniversar al NATO

Răniţi la summit-ul NATO | VIDEO