Băsescu: CSAT a aprobat ca scutul antirachetă să fie amplasat la Deveselu, Olt
- Clarice Dinu
- 3 mai 2011, 16:22
Sistemul antirachetă va fi instalat la Deveselu, în judeţul Olt, unde vor fi dislocaţi circa 200 de militari americani, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a precizat că la conducerea bazei va fi un ofiţer român.
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:
- CSAT a aprobat utilizarea Aeroportului Kogălniceanu şi a Portului Constanţa pentru tranzit către şi dinspre Irak şi Afganistan.
- Problematica legată de tranzit este una pe termen lung.
- Cel de-al doilea subiect discutat în CSAT a fost locația amplasării scutului anti-rachetă. Au fost analizate mai multe locații. Sunt circa 120 de parametri care trebuie indepliniți.
- S-a optat și am aprobat în fosta bază de la Deveselu din județul Olt.
- Vor fi dislocați în medie circa 200 de militari americani, iar cifra maximă este de 500.
- Sistemul antirachetă american este un sistem defensiv de apărare a teritoriului României și Statelor Unite.
- De eficiența sistemului beneficiază și alte țări. Realizarea sistemului e o înțelegere bilaterală americano-română.
- România se află la cel mai mare nivel de securitate din istoria ei.
- Elementele de scut antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federației Ruse.
- Nu avem niciun element care să justifice ridicarea nivelului de alertă.
- Nimeni nu se poate juca cu nivelurile de alertă pentru că ele costă. România a răspuns solicitării unor state de întărire a protecției unor ambasade.
Preşedintele Traian Băsescu a susținut astăzi, o declaraţie de presă, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a întrunit ieri seară în şedinţă la Palatul Cotroceni. Reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a venit în contextul evoluţiilor situaţiei la nivel internaţional după anunţul privind uciderea lui Osama bin Laden. Întrebat dacă se iau măsuri împotriva unor posibile atacuri teroriste, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat ieri că autorităţile trebuie să fie pregătite în orice moment, însă este de părere că nu se modifică gradul de alertă teroristă în România. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Marius Bercaru, a precizat pentru EVZ că, într-adevăr, gradul de alertă teroristă nu a fost ridicat în România, dar au fost luate unele "măsuri specifice". "Sunt o serie de măsuri specifice, potrivit contextului, obişnuite, unele la vedere, altele ascunse. Însă, nu se modifică gradul de alertă, " a explicat Bercaru.