Băsescu către Opoziţie: Cu Europa sau contra ei?

Băsescu către Opoziţie: Cu Europa sau contra ei?

Preşedintele Traian Băsescu le cere partidelor să privească cu maximă responsabilitate Tratatul fiscal al Uniunii Europene.

Susţineţi sau nu Tratatul fiscal al Uniunii Europene, în condiţiile în care acesta ne va ajuta să creştem, să ţinem în frâu datoria publică şi deficitele şi va elimina pomenile electorale, iar majoritatea statelor membre şi-au exprimat deja acordul? Aşa poate fi rezumat mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, către partidele din Opoziţie.

Potrivit şefului statului, toţi politicienii trebuie să privească cu responsabilitate Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, discutat zilele trecute la Bruxelles.

Priorităţile Tratatului fiscal

Ne puteți urmări și pe Google News

"În mod egal, şi Puterea, şi Opoziţia trebuie să fie responsabile de decizia pe care o luăm, adică mergem cu partenerii europeni înainte. Avem şi opţiunea pe care au avut-o două state - Marea Britanie şi Cehia - să nu meargă pe această opţiune", a declarat Băsescu, aseară, la Palatul Cotroceni.

Oficialul a enumerat argumentele în favoarea susţinerii documentului, în condiţiile în care realitatea de dinainte de criză nu va mai reveni, deoarece "iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai în România, ci în întreaga Uniune Europeană".

Astfel, a punctat acesta, Tratatul fiscal are ca priorităţi stimularea creării de locuri de muncă, simplificarea normelor de achiziţie publică şi stimularea finanţării IMM-urilor.

În plus, odată cu aderarea la Tratat, se va schimba modul de a face politică: "Nimeni nu va putea păcăli pe nimeni cu promisiuni care nu au acoperire financiară".

În aceste condiţii, demagogia politicienilor va costa ţara 130 de milioane de euro, amendă prevăzută dacă România va depăşi ţinta de deficit sau gradul de îndatorare. Un criteriu important va fi respectarea unui deficit structural de 0,5% din PIB, indicator care "nu poate fi falsificat", spune preşedintele ţării. Potrivit acestuia, România are ca obiectiv încadrarea într-un deficit structural de 0,7% din PIB, în 2012.

Tratatul va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2013, dacă 12 state din zona euro nu îl vor ratifica mai devreme. "Eu mă aştept ca undeva în toamnă tratatul să intre în vigoare", a spus şeful statului.

Investiţii necesare, nu panseluţe şi lalele

Şeful statului i-a criticat pe politicieni atât pentru că regretă că şi-au sacrificat voturile, cât şi pentru că nu sunt convingători în faţa alegătorilor, în condiţiile în care, pe de o parte, vorbesc despre nevoia de a face ceva pentru popor, iar pe de altă parte, continuă să-şi numească clienţii la regii, nu reduc costurile licitaţiilor şi nu fac investiţii necesare, cumpărând în schimb "panseluţe şi lalele".

"Poţi să pui şi un gazon, că e mult mai ieftin şi nu îl schimbi la două săptămâni, ca pe lalele", a spus oficialul.

Potrivit acestuia, foarte mulţi dintre cei aflaţi la guvernare au impresia că şi-au sacrificat voturile. "Eu le confirm că da, şi-au sacrificat voturile, (...) nu şi-au sacrificat viaţa, doar voturile, dar au făcut-o pentru ţară", a declarat Băsescu, cerându-le totodată "să rămână responsabili pentru ţară". "Iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai în România, ci în întreaga Uniune Europeană." TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României

ARGUMENTE

Boc: Economia nu permite majorări salariale

Premierul Emil Boc a declarat, aseară, că guvernul "nu va deschide robinetul măsurilor populiste în anul electoral şi doar vom face ce are acoperire în economie pentru a nu ne bate joc de sacrificiile românilor". Premierul a subliniat că, acum, este importantă stabilitatea economică a ţării, iar "politicienii n-au voie, pentru voturi sau pentru altceva, s-o sacrifice".

Premierul a mai spus că, în prezent, nu poate face promisiuni că vor fi majorate salariile sau pensiile, "pentru că economia în acest moment nu ne permite".

Emil Boc a apreciat că ar trebui făcută o evaluare a ce se întâmplă în România acum, când UE se pregăteşte să intre în recesiune economică. "Noi avem responsabilitatea să asigurăm finanţarea salariilor şi pensiilor aşa cum sunt ele astăzi, nu cei care fac declaraţii", a încheiat primul-ministru. Citiţi şi:

  • România, parte semnatară a noului tratat bugetar european
  • Marea Britanie și Cehia nu vor noul pact bugetar. România a semnat acordul. Constituția trebuie modificată până la finalul lui 2013 Traian Băsescu: România are o datorie de 4.570 de euro / locuitor, cea mai mică din UE
  • Traian Băsescu, către Jeffrey Franks: Am introdus nişte reguli în interiorul UE, foarte apropiate de cele ale FMI
  • Ce critici sunt aduse pactului bugetar european