Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu, despre absența Președintelui la aniversarea Unirii în Parlament: „O trec la categoria erori politice majore”
Băsescu, despre absența Președintelui la aniversarea Unirii în Parlament: „O trec la categoria erori politice majore”

Băsescu, despre absența Președintelui la aniversarea Unirii în Parlament: „O trec la categoria erori politice majore”

„Absenţa preşedintelui Klaus Iohannis de la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România este trecută la „categoria erori politice majore” de fostul președinte Traian Băsescu.

„Mi-e greu să găsesc o justificare neparticipării, o trec la categoria erori politice majore, pentru că erau acolo doi foşti preşedinţi, era Custodele Coroanei, care a onorat invitaţia la acest eveniment. (…) Semnificaţia prezenţei preşedintelui în Parlament la un moment istoric este majoră şi de acest lucru trebuia să ţină cont şi el şi consilierii. A fost cel puţin neinspirată decizia de a nu participa şi de a trimite Parlamentului un mesaj pe care Dragnea l-a expediat, aş spune, cu aroganţă, spunând 'pentru cei interesaţi găsiţi mesajul preşedintelui pe site-ul Camerei Deputaţilor'", a afirmat Băsescu la B1 TV întrebat cum comentează faptul că Iohannis nu a fost în Parlament la aniversarea Unirii, potrivit Agerpres.

 

Băsescu a adăugat că Iohannis, cel mai probabi,  nu a vrut să-și asume declarația adoptată de Parlament de reunificare a României cu Moldova.

„Oricum, în istorie va rămâne şi declaraţia adoptată de Parlament, care în ultimele două paragrafe explică faptul că Parlamentul României este deschis reunificării atunci când Moldova o va dori. Îmi este foarte greu să înţeleg de ce nu a venit preşedintele, practic, nu există o justificare, cu atât mai mult cu cât era cel care trebuia să dea şi linia oficială a Executivului României ca prim responsabil de politica externă. Probabil, zic eu, nu a vrut o asumare, să spui că nu vrei, pentru că nu toată lumea vrea unirea României cu Republica Moldova, să spui că nu vrei nu dădea bine la votanţi, să spui că vrei – probabil se gândeşte şi dânsul la fel ca mulţi oameni care cred că România poate acţiona numai cu aprobare. (…) Nu-i vedeţi pe toţi? Şi astăzi am văzut în tot soiul de mass media: 'dar Washingtonul e de acord, dar Bruxelles-ul ştie, dar Parisul?'", a mai spus Băsescu.