Barroso e supărat că Guvernul Ponta nu ia măsuri de stopare a fraudelor cu fonduri europene

Barroso e supărat că Guvernul Ponta nu ia măsuri de stopare a fraudelor cu fonduri europene

Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a trimis o scrisoare dură premierului Victor Ponta, în care îi reproşează că Guvernul nu a transmis propuneri de remediere a deficienţelor structurale care au dus la fraudarea fondurilor europene.

Potrivit unor surse diplomatice, scrisoarea i-a fost transmisă lui Ponta la mijlocul acestei săptămâni, când Barroso a fost la Bucureşti. Barroso i-ar fi explicat premierului român că nu aşteaptă să se transmită comisiei rezolvarea unor cazuri punctuale, ci schimbări de sistem.

Pe de altă parte, comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, pregăteşte scrisori în care va anunţa România că sunt pre-suspendate, tot datorită suspiciunilor de fraudare, alte două programe: transporturi şi creşterea competitivităţii.

Până acum, România a absorbit sub 7% din aceste programe. Plăţile pe transporturi şi competitivitate erau oricum deja întrerupte, încă din iulie. Procedura pre-suspendării presupune că România are la dispoziţie o perioadă de timp ca să remedieze neregulile sesizate de Comisia Europeană sau plăţile sunt suspendate, adică întrerupte definitiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit surselor diplomatice, Comisia Europeană va evita să "suspende" vreun program în perioada campaniei electorale, dar puţin probabil să mai vireze vreun ban în acest an. Pe de o parte, plăţile sunt oricum oprite pe aproape toate programele operaţionale sectoriale.

Pe de altă parte, Polonia a "invadat" Comisia cu cereri de plată şi, pe final de an, s-ar putea sa nu mai fie bani şi pentru România. Un fenomen asemănător - nu au mai fost bani pentru plăţile către România - s-a mai petrecut 2011. Blocarea plăţilor de la UE presupune că Guvernul efectuează plăţi din bugetul naţional, ceea ce afectează deficitul bugetar.