Evenimentul Zilei > Politica > DLAF i-a răspuns lui Barna. Care este adevărul din spatele anchetei
DLAF i-a răspuns lui Barna. Care este adevărul din spatele anchetei

DLAF i-a răspuns lui Barna. Care este adevărul din spatele anchetei

Într-un comunicat de presă, DLAF a precizat că a început să verifice proiectele implementate de firma liderului USR, Dan Barna, înainte de apariția articolului RISE Project. Cercetările vizează proiectul „Punți comunitare”, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și în care a fost implicată și firma lui Dan Barna.

„Acțiunea de control referitoare la proiectul «Punți comunitare», cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba, a fost declanșată anterior publicării informațiilor de către Rise Project și fără legătură cu demersurile jurnalistice. Verificările preliminare cu privire la proiectele «SES-am Deschide-te!», al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și «Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural», al cărui beneficiar este Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informațiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obișnuit în activitatea instituției“, se arată în comunicatul Departamentului pentru lupta antifraudă.

Potrivit documentului, etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acțiuni de control și are drept scop evaluarea informațiilor sesizate și analiza necesității deschiderii unei acțiuni de control: „Atât în etapa verificărilor preliminare, cât și în etapa acțiunii de control, DLAF analizează modul de respectare a legii în proiectele verificate, stabilind, după caz, doar la finalul demersului DLAF, prin Nota de control, care sunt persoanele fizice sau juridice implicate în derularea proiectului și dacă au fost identificate suspiciuni de fraudă care ar putea duce la urmărirea lor penală de către parchetul competent“.

Reprezentanții instituției susțin că prin lege, se bucură de autonomie funcțională și decizională chiar dacă funcționeză în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea Prim-Ministrului.

„DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activității sale cu alte evenimente din spațiul public și reasigură opinia publică și partenerii săi, naționali sau europeni, de respectarea legii și a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuțiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România“, se mai arată în comunicat

După apariția informațiilor privind cercetările declanșate de DLAF în cazul proiectelor sale, Dan Barna, liderul USR a cerut instituției de control să trimită de urgență documentele la DNA, acuzând o comandă politică în cazul său. El a susținut că nu sunt nereguli în proiectele sale și că a dat răspuns tuturor întrebărilor ce i-au fost adresate, pe acest subiect, de jurnaliști, membri USR sau de alte persoane.