Bărbatul care a demonstrat legătura dintre Ciuhandu și mafia imobiliară țigănească DOARME ÎN MAȘINĂ de o săptămână, așteptând o audiență la funcționari publici

Bărbatul care a demonstrat legătura dintre Ciuhandu și mafia imobiliară țigănească DOARME ÎN MAȘINĂ  de o săptămână, așteptând o audiență la funcționari publici

De duminică, Vladimir Voiasciuc doarme în mașină. Are sac de dormit și plapumă, ca să nu înghețe de frig în nopțile în care, la Timișoara, temperatura scade sub 0 grade C. Nu mai are benzină ca să se încălzească. Cum a ajuns în situația aceasta e incredibil, dar e ceva ce se întâmplă în România, unde poți să mori cu legea în mână și unde birocrația e supremă.

Bărbatul reclamă faptul că e plimbat și amânat, între instanță și reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș, fără să i se acorde drepturile bănești, legitime, ca fost deținut politic.

A venit la Timișoara ca să rezolve din nou problema, așa cum face de câțiva ani, și, amânat de la o zi la alta, cu o pensie derizorie, a ales varianta cea mai puțin costisitoare: a parcat mașina lângă un punct termic, într-un cartier timișorean, și își duce viața în ea, până luni, când, în final, va fi primit în audiență.

”Am făcut trei ani de pușcărie politică”

La 66 de ani, a ajuns într-o situație pe care nu și-o imaginase niciodată. Fost instructor sportiv, Voiascuc a avut o viață de probleme. În tinerețe a încercat în mai multe reprize să scape de comunism, și să fugă din România, dar a fost prins, de fiecare data, și încarcerat. A fost acuzat că a uneltit împotriva regimului, ba chiar că a făcut parte dintr-un grup organizat de dușmani ai poporului comunist. ”Am patru condamnări, pentru încercarea de trecere a fronitierei, și am făcut trei ani de pușcărie politică, între 1985 și 1989. Am ieșit prin decretul dat în 22 decembrie 1989, pentru eliberarea deținuților politic”, relatează Voiasciuc.

După Revoluție s-a bucurat că a scăpat de comunism. Capitalismul însă i-a adus alte belele.

A demonstrat legătura dintre Primăria Timișoara și rromi în mafia imobiliară

A cumpărat un apartament în Timișoara într-o casă râvnită de o familie de rromi bogați. Și a trecut prin chinurile iadului, ani la rând.  Ca să scape de vecinul incomod, rromii și-au pus copiii să-și facă nevoile la ușa lui, i-au inundat locuința de nenumărate ori, l-au agresat, fizic, verbal și psihic.

Vladimir Voiasciuc a devenit primul timișorean care a reușit să adune dovezi pentru a demonstra cum operează rromii pentru a acapara casele din zona centrală. Voiasciuc a documentat în detaliu modul de acțiune al mafiei imobiliare: a filmat, fotografiat și înregistrat audio scandalurile provocate de rromi, după care a conceput un site, unde a postat aceste dovezi. În același timp, timișoreanul a pus la dispoziția poliției probele, fiind deschise mai mute dosare penale. În final a demonstrat că angajații Primăriei Timișoara erau mână-n mână cu rromii, susținuți de polițitști și procurori. Finalul a fost că în urmă cu câțiva ani a renunțat, și-a vândut apartamentul și s-a mutat într-un sat, la Nicolinț, unde a găsit o casă ieftină, căci îi mai rămăsese doar o brumă de bani. Pe lângă pensia ”fabuloasă” de nici 500 de lei lunar. ”M-au mâncat, Ciuhandu, poliția locală și cea statală.  Am renunțat atunci, nu am mai avut cum”, spune bărbatul.

Fost deținut politic, fără drepturi

În 2010 Vladimir Voiasciuc a cerut instanței să i se recunoască calitatea de fost deținut politic, pentru a putea beneficia de pensia aferentă. Până în iulie, anul acesta, se acordau câte 100 de lei, lunar, pentru fiecare an de detenție politică, iar din 1 iulie, suma s-a dublat. ”Aș avea dreptul la 1.200 de lei, lunar. Sunt nevoit să cer acești bani, căci nu mă mai descurc. Însă nu mi se recunoaște acest drept. Juriștii de la AJPIS Timiș mă plimbă și mă amână, de ani de zile. Am ajuns să dorm de o săptămână în mașină, ca să pot fi la dispoziția lor. Mi-e jenă să mai apelez la prieteni, eu neavând domiciliul aici. Dorm în mașină, și aștept ziua de luni, în care sunt convocat din nou, la instituție, pentru soluționarea problemei mele”, arată Voiasciuc.

 

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News