"Este ceva social acceptat şi care intră în domeniul  profesionalismului necesar. Este foarte nimerit'', a declarat el în faţa unei comisii parlamentare ministrul Takumi Nemoto. 

"Discrimnare sexuală şi hărţuire''

Ministrul a fot interogat ca urmare a unei petiţii prezentate guvernului. Militantele feministe au protestat împotriva obligativităţii purtării tocurilor la muncă. Această campanie #KuToo (care combină cuvintele kutsu (pantof) şi kutsuu (durere) a fost lansată de actriţa Yumi Ishikawa şi foarte rapid a găsit susţinători, 19.000 în doar câteva ore.

Petiţia cere "o lege care să interzică angajatorilor să forţeze femeile să poarte tocuri"

Actriţa a calificat această obligativitate ca pe o ''discriminare sexuală'' şi '' hărţuire''. Militantele subliniază că este aproape imposibil să scapi de tocuri înalte odată intrată în lumea muncitoarelor şi a  funcţionarelor.
 
La Festivalul  de la Cannes 2019, actriţa Romane Bohringer a postat pe contul său Instagram o fotografie cu picioarele sale cocoţate pe tocuri înalte după urcarea treptelor. Iar în Canada, provincia Colombie-Britanique a interzis companiilor să forţeze angajatele să poarte tocuri, calificând această practică periculoasă şi discriminatorie.