Medicii au fost șocați să constate că minorul, în vârstă de 12 ani, cântărea doar șase kilograme. Din păcate, copilul suferă de un handicap sever, ceea nu îi permite să vorbească sau să comunice altor persoane problemele pe care le are. Diagnosticul pus la nașterea minorului, un copil aflat în evidențele Direcției pentru Protecția Copilului Botoșani, a fost de paralizie cerebrală infantilă, un diagnostic foarte grav.

După ce a fost adus la spitalul, medicii au luat decizia de a-l interna pe copil la secția de terapie intensivă, având în vedere starea gravă de malnutriție și deshidratare în care se afla. ”Este bolnav, dar noi avem mulți copii cu acest diagnostic în sistem, dar nu au ajuns în condițiile acestea, ca la vârsta de 12 ani să aibă doar 6 kilograme. Până ce nu avem un raport întocmit de colegi, nu pot să mă pronunț”, a precizat directorul DGASPC Botoșani, Alexandru Colbu, fiind citat de Monitorul de Botoșani.

Primele date ale anchetei celor de la protecția copilului au indicat faptul că mama copilului nu știe să îl îngrijească, cel mai probabil părinții acestuia preferând să încaseze alocația speciala și indemnația de sprijin, care pot totaliza 1.750 de lei.

Poliția Botoșani se face că plouă

Alexandru Corbu a precizat că după ce copilul va fi externat, acesta fi preluat de autoritățile statului, menționând că în sistemul de protecție a copilului din Botoșani, mai există astfel de copii bolnavi, dar aceștia cântăresc peste 20 de kilograme și sunt tratați cum se cuvine. Acest copil a fost monitorizat și a fost în atenția celor de la primărie, iar prin anchetele sociale și rapoartele de monitorizare pe care le emiteau și prezentau către noi se propunea menținerea acestui copil în mediul familial. Nu au constatat că ar fi fost abuzat sau neglijat, deci nu s-a impus intervenția noastră. Copilul are diagnostice severe cum ar fi retard psihic profund, paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză, epilepsie și alt diagnostice care au încadrat copilul în handicap grav și asistent personal, care e mama. Colegii mei evaluează posibilitatea de a externaliza copilul dacă se impune, să vedem după cum evoluează starea lui de sănătate și când va fi externat din spital. Vrem să luăm copilul într-un centru de-al nostru specializat, unde sunt îngrijiți copiii cu astfel de diagnostice, pentru că se pare că mama nu are abilitățile necesare pentru a îngriji un astfel de copil. Nici medicul de familie și nici personalul medical de acolo din comună nu s-a implicat prea mult, iar mama a făcut ce a știut și ce a putut. Autoritățile de acolo au vizitat-o sau nu, rapoartele le-au făcut și spuneau că e OK. Dar se pare că nu e așa de OK. Luăm în calcul varianta ca după ce se termină partea cu spitalul să intervenim să să vedem dacă putem să luăm o măsură de protecție”, a mai spus Colbu, pentru jurnaliștii de la Monitorul de Botoșani.

foto: Monitorul de Botoșani