Statele Unite au dat ieri asigurări, într-un mesaj de o fermitate fără precedent, că estul Europei nu va rămâne descoperit în fața Rusiei.
Președintele american Barack Obama a reînnoit ieri, în cea de-a doua zi a vizitei la Varșovia, mesajul ferm de susținere a Europei de Est în fața unei eventuale agresiuni ruse. „Polonia nu va fi niciodată singură. Dar nu doar Polonia. Estonia nu va fi niciodată singură. Letonia nu va fi niciodată singură. Lituania nu va fi niciodată singură. România nu va fi niciodată singură”, a subliniat liderul de la Washington în fața celor 12 lideri est-europeni prezenți la ceremoniile prin care Polonia marchează 25 de ani de la primele sale alegeri libere din iunie 1989. Reuniunea de la Varșovia a căpătat o simbolistică aparte în contextul tensiunilor dintre Russia și Occident.
Bombardiere în Europa
Mesajul de susținere a aliaților din răsăritul Europei a fost dublat de condamnarea agresiunii ruse din Ucraina. „Cum am putea să permitem tacticilor sumbre din secolul al XX-lea să definească secolul XXI?”, s-a întrebat retoric președintele american. „Din acest motiv nu vom accepta ocuparea Crimeii de către Rusia și încălcarea suveranității Ucrainei”, a adăugat Obama în aplauzele mulțimii strânse în Piața Castelului.
Pentru a da și mai multă greutate vorbelor sale, liderul american s-a întâlnit și cu Petro Poroșenko, președintele ucrainean ales din primul tur, cu care a discutat planuri de reinstaurare a păcii în estul Ucrainei, și reducere a dependenței de gazele rusești. La scurt timp, Casa Albă a anunțat că SUA vor suplimenta cu 23 de milioane de dolari asistența pentru apărarea Ucrainei.
Tot ieri, la doar o zi după ce Obama anunțase că SUA vor investi un miliard de dolari pentru consolida securitatea Europei de Est, Pentagonul a anunțat că va reloca temporar patru bombardiere strategice la o bază aeriană britanică, acestea urmând să participe la manevre cu aliații.
Summit fără Rusia
Obama a părăsit ieri Varșovia cu destinația Bruxelles, unde a avut loc primul summit G8, rebotezat G7 în absența Rusiei, exclusă din clubul marilor puteri după invadarea Crimeii. Agenda reuniunii este dominată tot de criza ucraineană, dar liderii occidentali au respins ipoteza unor noi sancțiuni, cu impact economic mult mai puternic, la adresa Rusiei. Spectrul acestor măsuri punitive planează asupra Moscovei dacă nu încetează provocările din estul Ucrainei, au avertizat aceștia.
Rusia, o imagine tot mai proastă
Un sondaj global realizat de BBC în 24 de țări arată că imaginea Rusiei a avut serios de suferit în ultimul an. Astfel, 45 la sută dintre respondenți au declarat că au o părere negativă despre Rusia, cu patru puncte mai mult decât în precedentul sondaj. De notat însă că sondajul a fost realizat în majoritate înaintea anexării Crimeii de către Rusia, ceea ce sugerează că cifrele ar putea fi acum mult mai mari. Iranul și Coreea de Nord rămân țările cu cea mai proastă imagine din lume, potrivit aceluiași studiu. Statele Unite vin pe locul șapte, după Israel, Rusia și China, părerile negative fiind majoritare în țările unde Washingtonul a derulat activități de spionaj electronic.