De patru ani, în urma unei hotărâri de Guvern, elevii şcolilor profesionale care nu au absenţe primesc lunar burse în valoare de 200 de lei, Marius Băican, elev de clasa a noua a Liceului Tehnologic Constantin Brâncuşi  din Sfântu Gheorghe a primit bursă doar în primele patru luni ale acestui an şcolar. Din luna Ianuarie până acum a acumulat peste 50 de absenţe nemotivate, astfel nemaiprimind bursă profesională.

"Am chiulit, am mai fost cu băieţii pe la suc, prin parc,", spune Marius Băican, elev Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi. 

La fel ca Marius mai sunt elevi pe care banii nu îi motivează să frecventeze cursurile.

"Mă ajută într-un fel e mai simplu la şcoală că putem lua mai multe materiale. Tu câte absenţe ai în prezent? Destul..Şi te apropii de a nu mai primi bursă luna asta? Da. Şi cam ce o sa faci? Vin la şcoală, cât de cât ", povesteşte un alt elev.  

La polul opus, sunt elevii care fac tot posibilul să nu aibă absenţe şi pentru care bursa este un real ajutor.

" Ce ţi-ai cumpărat cu ea? Ba ghiozdan, ba pix, caiete, ce am nevoie ", spune un bursier.

Profesorii nu mai ştiu cum să îi convingă pe elevi să vină la şcoală.

" Noi nu putem decât să încercăm să îi facem să nu mai lipsească şi ţinând în permanenţă legătura cu familia, explicându-le de nu ştiu câte ori că totuşi această bursă constituie o sursă de venit, mai ales că unii au probleme ", declară  Anca Sătărbaş, profesor Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi. 

La Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi, 22 de elevi din cei 126, şi-au pierdut bursa din cauza numărului mare de absenţe.

"Sunt mai mulţi cei care au pierdut bursa profesională. Se pare că pentru ei nu neapărat suma contează, ci alte preocupări contează mai mult decât aceşti bani. Cu toate că elevii provin din familii defavorizate, cu venituri mici ", menţionează Carmen Tordai, director Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi.

La nivelul întregului judeţ Covasna, aproape 7% din cei înscrişi la învăţământul profesional şi-au pierdut bursele.

" La 10 absenţe nemotivate elevul pierde bursa pentru o lună de zile, iar dacă pe parcurs mai aculumează absenţe, deci ajunge la 20 de absenţe nemotivate, atunci pierde bursa pentru trei luni de zile. Şi la fel dacă ajunge la 40 de absenţe nemotivate, pentru şase luni de zile se suspendă ", afirmă  Kiss Imre, inspector general IŞJ Covansa . 

În judeţul Covana pentru anul şcolar 2015-2016 au fost alocate 1.194 de burse profesionale.

Sursă: DIGI 24.