Banii intră direct pe card! Vestea momentului pentru aceşti români. Program de zeci de milioane de euro dedicat apicultorilor

Banii intră direct pe card! Vestea momentului pentru aceşti români. Program de zeci de milioane de euro dedicat apicultorilorSursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Agriculturii a anunțat demararea unui program în valoare de peste 50 de milioane de euro, care sunt destinați apicultorilor.

Bugetul din 2022 prevede alocarea pentru cei care se ocupa de apicultură, alocarea sumei de 168 de milioane de lei. Din acești bani, jumătate provin de la Uniunea Europeană, semn că mierea românească este la mare căutare.

Recent, Ministerul Agriculturii a cerut aprobare pentru majorarea sumelor alocate cu un milion de lei, semn că există o mare atenție pentru acest domeniu.

„Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Programul naţional apicol pentru perioada 2020-2022 este de 169.621 mii lei, din care suma de 84.810,5 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale (…), şi distribuită astfel: pentru anul 2020: 50.210 mii lei; pentru anul 2021: 59.215 mii lei; pentru anul 2022: 60.196 mii lei”, se arată în documentele oficiale de la Ministrul Agriculturii.

Apicultorii interesați pot solicita finanțare pentru achiziționarea de echipament apicol de protecţie înseamnă bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască apicolă si mănuşi apicole.

Până când se pot depune cererile

Termenul de depunere a cererilor de intenție a fost modificat, fiind acceptate solicitările care au fost depuse maxim la data de 30 aprilie 2022.

„Având în vedere că, prin Program se decontează produse proteice solide în cantităţi exprimate în kilograme, iar în categoria produselor proteice solide pot fi încadrate şi produse care în urma reconstituirii se administrează familiilor de albine sub formă lichidă în cantităţi exprimate în ml/l, în scopul decontării unitare se impune clarificarea categoriei de „produse proteice solide”, respectiv produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite; pentru evitarea creării condiţiilor artificiale, se reglementează faptul ca membrii formei asociative să nu poată fi furnizori de servicii de consultanţă, promovare şi / sau perfecţionare în Programul naţional apicol pentru perioada 2020-2022”, sunt alte modificări aduse programului precizate în nota de fundamentare.

România exportă zeci de tone de miere

Țara noastră este unul dintre cei mari producători și exportatori de miere de albine din Uniunea Europană. Cifrele oficială arată că peste jumătate din producția anuală este exportată.

Exporturile de miere se ridică la 50 – 60% din producţia totală anuală de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce se exportă ajunge în Germania, Spania şi ţările nordice.

Mai mult mierea românească mai ajunge şi în China sau în Orientul Mijlociu, dar în cantităţi mai mici.

Ne puteți urmări și pe Google News