Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV. Bani publici, tocați fără frică. Cât a furat un SRL înființat de Consiliul Local al Sectorului 5
EXCLUSIV. Bani publici, tocați fără frică. Cât a furat un SRL înființat de Consiliul Local al Sectorului 5

EXCLUSIV. Bani publici, tocați fără frică. Cât a furat un SRL înființat de Consiliul Local al Sectorului 5

Primarul Cristian Popescu Piedone a anunţat marți, 29 decembrie, în şedinţa operativă pe care a avut-o la Sectorul 5: „Fără sprijinul organelor abilitate şi al Consiliului Local Sector 5, această primărie poate intra mâine în faliment. Dacă nu conştientizaţi gravitatea situaţiei, primăria intră în faliment. Insolvabilitate. Am proprietatea termenilor pe care îi folosesc.”

Cum de a devenit situaţia atât de gravă la Primăria Sectorului 5? Cum se poate ca de mâine, toţi salariaţii ei să plece acasă iar toţi cei care depind de serviciile primăriei să fie văduviţi de ele? Foarte simplu. S-a furat ca în codru. S-a furat după o schemă bine pusă la punct, chiar de către funcţionari ai primăriei. S-a furat la lumina zilei, fără teamă că, totuşi, până la urmă, cineva va trebui să răspundă pentru jaful făcut.

Un instrument cu care să te furi singur

În ultimele zile ale acestui an, Primăria Sectorului 5 a fost bombardată cu facturi pentru plata unor materiale achiziţionate în urmă cu luni de zile. Achiziţiile sunt făcute de nimeni altcineva decât tot o instituţie a primăriei, un SRL numit „Economat”. Economat care are drept unic acţionar Consiliul Local al Sectorului 5.

În fapt, aceste ultime facturi care vin pe adresa Primăriei nu fac altceva decât să dezvăluie o schemă bine pusă la punct şi gândită de a jefui banul public prin acest Economat. Directorul lui este domnul Petre Marian Leonard. Totuşi, până la această oră, Economatul, adică instrumentul de devalizat bugetul, practic nu există. Deocamdată, nu se găseşte în arhiva Primăriei actul constitutiv al acestui SRL, apendice al Primăriei, şi nici Hotărârea de Consiliu Local (HCL) prin care s-a decis înfiinţarea lui.

Vă dezvăluim în continuare metodele de jefuire a banilor publici, prin intermediul acestui Economat.

S-a furat din trei direcţii

Schema de devalizare a bugetului este relativ simplă. Economat SRL livra către instituţiile care ţineau de Primărie diferite bunuri, care fie erau supraevaluate, fie erau consumabile, pe care nu le-a văzut nimeni niciodată, dar Economatul avea pretenţia să-i fie plătite.

Prima direcţie din care s-a furat a fost una, să-i spunem, „la zi”. Nu avea cum să nu fie folosită pandemia pentru jefuirea banului public. Cea de-a doua direcţie din care s-a furat a fost cea a şcolilor. Iar cea de-a treia, din cea a pieţelor. Jaf pe toată linia. Să le luăm pe rând.

Măşti şi costume de protecţie pentru Clubul Steaua

În factura sosită chiar în dimineaţa de 29 decembrie, Economatul cere să i se plătească măştile, gelul dezinfectant şi combinezoanele pe care le-a achiziţionat cu două luni în urmă. De aici încolo începe jaful.

Gel dezinfectant, 117.369 de bucăţi, a 35,35 lei bucata, valoare totală a gelului dezinfectant 4.951.269 de lei. Nici dacă dezinfecta toată Primăria, cu pereţii exteriori cu tot, nu era nevoie de atâta gel. Ca să nu mai vorbim de preţul de achiziţie per bucată, mult mai mare decât cel al pieţii. Mai departe.

Măşti FFP2: 996.320 de bucăţi, fiecare la preţul de… ţineţi-vă bine, 12,75 lei. Aproape 13 lei pe o mască, fără tva, în condiţiile în care o astfel de mască costă maxim 5 lei pe bucată pe piaţă.

Conform acestui document, s-au achiziţionat dintr-un foc aproape un milion de măşti, în condiţiile în care Sectorul 5 are o populaţie de 241.585 locuitori, conform recensământului din 2011. Adică, mai mult de două măşti pe faţă de locuitor, deşi nici un locuitor din sector nu văzut vreo mască gratis de la primărie. Iar preţul este, după cum se poate vedea, de 2-3 ori mai mare decât cel al pieţei. Măștile de hârtie, conforme-neconforme, se vând la 0,50 lei. Economatul le-a plătit de 10-15 ori mai mult. Suma pentru ele, conform documentului de mai jos, este de aproape 3 milioane de lei.

Unde s-au dus, totuşi, aceste multe măşti şi cine le-a comandat, dacă la populaţie nu au ajuns? Desigur, cele mai multe nu au fost achiziţionate decât pe hârtie.Și pe bună dreptate, primarul Popescu Piedone refuză să plătească facturile trimise de Economat SRL.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE