BANI de la stat pentru anveloparea locuinței. Specialiști: programul este subfinanțat!
- Raluca Florescu
- 9 august 2016, 11:52
Programul „Casa Verde” este unul sub-finanţat, iar criteriile privind eficienţa energetică a locuinţelor pentru care se aplică un proiect trebuie foarte clar stabilite în Ghidul de finanţare, a spus astăzi Dan Anghel, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS), în cadrul unei dezbateri.
„Lista materialelor propuse pentru programele Casa Verde creează un deficit de imagine pentru o industrie care asigură materia primă pentru termoizolaţie, creează locuri de muncă şi ajută la realizarea de economii la factura de încălzire. Dacă se doreşte continuarea acestui program, care după părerea noastră este subfinanţat, cred că până la urmă obiectivul final ar trebui să fie economia de energie, atunci când vorbim despre încălzirea locuinţelor”, a spus Anghel, citat de Agerpres.
Reprezentantul ROMEPS a precizat că aprobarea unui proiect trebuie să se facă pe baza unor criterii clare de eficienţă energetică.
„Paradoxal, cheltuim mai mulţi bani şi resurse pe timpul verii pentru a avea răcoare în case, decât iarna pentru a avea căldură. Propunerea noastră este de a indica nişte criterii foarte clare de eficienţă energetică a locuinţelor care aplică şi sunt acceptate în acest program", a subliniat Dan Anghel.
Specialişti din domeniul protecţiei mediului, precum şi reprezentanţi ai patronatelor şi asociaţiilor din construcţii participă, marţi, la o masă rotundă cu tema "Cât de ECO sunt Programele Casa Verde şi Casa Verde Plus".
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică, în data de 26 iulie, programele 'Casa Verde' şi 'Casa Verde Plus', dedicate celor care doresc finanţare pentru dotarea caselor cu sisteme de producere a energiei nepoluante şi izolarea lor cu materiale ecologice.
Programele se vor afla în dezbatere publică timp de 10 zile, urmând să fie lansate oficial în luna august. Astfel, pentru acest an, bugetul programului "Casa Verde'' ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populaţie.
Conform ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer, 'o persoană fizică poate primi o finanţare de 6.000 de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri'.