Introducerea venitului minim garantat a atras o avalanșă de cereri, fiind depuse mult mai multe decât estimările guvernului, care nu mai poate ține pasul cu procesarea acestora.
Venitul minim garantat este o sumă de bani pe care statul le-o dă beneficiarilor astfel încât să-și acopere toate cheltuielile strict necesare. Și este principala măsură de combatere a sărăciei lansată de Spania, pe fondul pandemiei de coronavirus.
Schema venitului minim garantat primit de la stat a atras un volum record de cereri şi deja înregistrează întârzieri la plată de luni de zile, scrie Financial Times, potrivit digi24.ro.
Autorităţile de la Madrid au primit peste un milion de cereri de la introducerea schemei, cu patru luni în urmă. Însă doar jumătate dintre cereri au fost procesate până acum. În ceea ce privește plățile efective, un total de 136.000 de gospodării urmează să primească acest sprijin în zilele următoare, potrivit datelor oficiale.
Numărul cererilor depuse depășește cu mult așteptările guvernului, care estima că aproximativ 850.000 de gospodării se vor califica pentru a primi acest venit minim garantat.
Măsura, introdusă în luna iunie, a fost concepută pentru a-i ajuta pe cei 2,3 milioane de spanioli săraci, asigurând un venit minim la nivel de gospodărie cuprins între 461 și 1.015 euro.
Administrarea schemei este complexă, având în vedere că aceasta are 14 trepte, în funcție de numărul de adulți și de copii din fiecare gospodărie, mai notează Financial Times.
Măsura, care se afla în programul de guvernare al actualului executiv de stânga, a fost accelerată de declanșarea pandemiei, care a afectat puternic Spania. Autoritățile de la Madrid se așteaptă ca economia spaniolă să scadă cu 11 la sută în acest an, în vreme ce FMI estimează contracția la aproape 13 la sută.
Situație alarmantă în Spania. Noi restricții impuse de autorități
Peste 6 milioane de spanioli vor avea de suferit din cauza restricțiilor impuse de pandemie. După Madrid, Navarra a anunțat că-și va închide întreg teritoriul în următoarele 48 de ore, iar de marți, 20 octombrie, au fost izolate alte noi regiuni. Medicii atrag atenția că nu mai pot trata doar pacienții cu COVID și că bolnavii cu alte afecțiuni sunt în pericol.
Spania a ajuns la o medie de 12 mii de cazuri noi zilnic, iar autoritățile fac apel la conștiința și responsabilitatea individuală pentru ca măsurile să aibă efect, anunță stiri.tvr.ro.
Cataluna a înregistrat 3000 de internări numai în ultima săptămână, iar medicii atrag atenția că nu se mai poate repeta scenariul din primul val al pandemiei când au fost suspendate toate intervențiile chirurgicale și consultațiile pacienților cronici.
Pentru a limita răspândirea virusului câteva localități din Catalonia, dar și Madridul vor să declare starea de asediu, pentru ca în anumite intervale orare să nu se mai poată ieși pe stradă decât în situații excepționale.