Săptămâna aceasta se dă startul la finanţările prin programele guvernamentale destinate tinerilor manageri, femeilor de afaceri şi meşteşugarilor.
Trei programe destinate susţinerii micilor întreprinzători, finanţate de stat, demarează în această săptămână. Astfel, pe data de 22 martie, încep înscrierile pentru programul tinerilor manageri, pentru cel al femeilor de afaceri şi pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, a anunţat Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).În acest fel, statul încearcă să susţină IMM-urile, care reprezintă peste 99% din totalul companiilor din ţara noastră şi aduc circa 70% din PIB. Cursuri pentru tineri Programul START urmăreşte dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea acestora la finanţare. Anul acesta statul, prin AIPPIMM, a alocat acestui program un buget de 10 milioane de lei. Persoanele interesate trebuie să se înscrie, începând de joi, ora 10.00, pe site-ul www.aippimm.ro, completând formularul electronic de preselecţie pentru workshop-urile EMPRETEC, nişte cursuri de pregătire a antreprenorilor. După prima etapă a programului, va urma cea de-a doua, în cadrul căreia cele mai bune planuri de afaceri vor primi finanţare de la Guvern.
Prima etapă a programului "Femeia Manager" presupune seminarul "Femeia Antreprenor", care va avea o durată de cinci zile. Pentru participarea la cursuri, trebuie, de asemenea, să vă înregistraţi pe site-ul AIPPIMM şi să aveţi studii medii sau superioare definitivate. Bugetul alocat în acest an programului destinat femeilor este de 500.000 de lei. În etapa a doua, vor fi organizate cursuri de pregătire antreprenorială în opt oraşe. Bani pentru expoziţii
Programul pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului dispune, în acest an, de un buget de un milion de lei.
Cei interesaţi se pot înscrie pe site-ul instituţiei şi pot obţine un ajutor financiar nerambursabil de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 de lei pe beneficiar. Practic, statul vă acoperă cheltuielile cu participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, instruirea în arta populară şi meşteşuguri, cu achiziţionarea unor echipamente şi utilaje necesare, precum şi cele cu promovarea produselor sau serviciilor de artizanat.
STOP-CADRU
Cum arată sectorul IMM-urilor din România
- În România există 24 de IMM-uri la o mie de locuitori, în timp ce media UE este de 42 firme mici/1.000 locuitori;
- Media europeană este depăşită doar în Bucureşti, unde avem 65 IMM-uri la mia de locuitori;
- Portretul-robot al micului întreprinzător, conform Cartei Albe a IMM-urilor 2011: bărbat cu studii superioare, de 41 de ani, care e căsătorit şi are
- copii;
- 25% dintre IMM-urile cu administrator unic sunt deţinute de tineri de până în 25 de ani;
- Stăm bine la numărul femeilor de afaceri: 34,4% din numărul total de mici antreprenori, faţă de media UE de 25%;
- Şase din zece proprietari de IMM-uri au studii universitare şi post-universitare.
INIŢIATIVE
Avem un potenţial imens. Pe când rezultatele?
Autorităţile române au elaborat o serie de strategii, inclusiv pentru dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, însă rezultatele pozitive în domeniu întârzie să apară.
"România are un potenţial uriaş al inventivităţii şi creativităţii rersursei umane cu care putem pătrunde în cursa mondială", a declarat, zilele trecute, Andreea Paul, consilier de stat al premierului, dar şi ambasador al IMM-urilor româneşti la Comisia Europeană, în cadrul Forumului IMM-urilor din România.
Aceasta a enumerat printre schimbările în bine din ultima perioadă crearea portalului virtual One Stop Shop, diminuarea perioadei de înfiinţare a unei firme până la trei zile, dar şi eliminarea şi comasarea a 237 de taxe şi tarife parafiscale din circa 500 existente în 2008.
Ce e de făcut în continuare? Să mizăm pe competitivitate şi pe inovare, spune Andreea Paul, amintind ultimul proiect guvernamental prin care IMM-urile care doresc să încheie parteneriate cu institutele de cercetare-dezvoltare primesc vouchere. "Dacă mie îmi este greu să fac față birocrației, darămite unui patron?“ ANDREEA PAUL, consilier al primului-ministru Citiți și:
- Multe programe, puțini înscriși, câțiva aleși pentru ajutorul acordat de stat IMM-urilor