Bani cu nemiluita pentru primăriile din țară, în an electoral. 10 miliarde de euro, pentru investiții, de la bugetul de stat. Telefonul de la ora 9:00

Bani cu nemiluita pentru primăriile din țară, în an electoral. 10 miliarde de euro, pentru investiții, de la bugetul de stat. Telefonul de la ora 9:00

Renumita, deja, Ordonanță 114 a dus la înființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții, special creat pentru unitățile administrativ teritoriale prin care primările care vor depune maxim două proiecte de investiții vor primi fonduri la discreție. Valoarea totală a Fondului este de 10 miliarde de euro, potrivit secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Adrian Gâdea. Oficialul spune că intervalul de timp pentru care uriașa suma va fi alocată de stat nu este cunoscut încă, probabil că va fi împărțită pe câțiva ani. Peste două săptămâni, însă, când vor apărea normele metodologice, primăriile sunt sfătuite să depună proiectele pentru obținerea de fonduri în vederea realizării investițiilor în localitățile lor.

Domnule Adrian Gâdea, spuneți că primăriile, pe lângă proiectele din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL),  pot depune proiecte și pe acest Fond de Dezvoltare de Investiții? Ce înseamnă mai exact?   

Da, primăriile din România pot depune maxim două proiecte. Programul este deja înființat. Urmează să apară normele metodologice. Valoarea totală a Fondului este de 10 miliarde de euro, bani alocați pentru realizarea investițiilor din domeniul prioritar și cele din domeniul secundar. În domeniul prioritar intră școlile, grădinițele și creșele, dispensarele, spitalele și celelalte unități sanitare. Intră alimentările cu apă și sistemele de canalizare, drumurile și locuințele sociale. Aceste domenii sunt eligibile pe domeniul prioritar. În domeniul secundar intră bisericile, căminele culturale, iluminatul public, bazele sportive. Dar nu pot depune, la Fondul de Dezvoltare și Investiții, un proiect din domeniul secundar până când nu fac dovada că au realizate, la nivelul localității, celelalte investiții din domeniul prioritar. Până când nu vor apărea normele metodologice, ca să știm care sunt pașii, care sunt modelele de solicitări și chestiunile legate de detaliu, nu pot să vă spun mai multe. .

Dar normele acestea nu sunt întocmite de Ministerul Dezvoltării Regionale?

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu, normele metodologice sunt făcute de către ministerul Finanțelor și de către Comisia de Strategie și Prognoză. Va fi un Ordin comun, semnat de către ministrul Finanțelor și de către președintele Comisiei de Strategie și Prognoză, prin care vor fi aprobare aceste norme metodologice. Asta pentru că acest Fond de Dezvoltare și Investiții nu se va derula prin ministerul Dezvoltării ci va derula derulat către Secretariatul General al Guvernului prin Comisia de Strategie și Prognoză. Iar în privința banilor, la Fondul de Dezvoltare și Investiții nu vorbim de 10 miliarde de euro doar pentru 2019. Nu știm exact intervalul, așteptăm să apară nomele metodologice. Se va da printr-o Hotărâre de Guvern pentru anul acesta o sumă, dupa care altă sumă.. Fondul de Dezvoltare și Investiții va fi gândit astfel încât să ne asigurăm că banii care vor merge către o unitatea administrativ teritorială, întradevăr, vor fi și cheltuiți și nu mai stăm ani de zile cu acei bani în conturi necheltuiți pentru că au fost tot felul de probleme. Bun. Îți rezolvi problema și pe urmă îți dau banii. Până îți rezolvi problema, banii merg către o altă unitate administrativ teritorială.

Și cele 10 miliarde de euro de unde vin?

De la bugetul de stat. Și un lucru important, prin acest Fond vor fi finanțate extinderea și realizarea rețelelor de gaze naturale și extinderea și realizarea rețelelor de energie electrică. Știți că până acum gazele nu puteau fi finanțate decât de către operatori. Acum s-a modificat și legea 123, cea privind energia electrică și gazele naturale astfel încât să putem finanța aceste investiții din bani publici.