Cine dă bani la stat nu mai face închisoare pentru evaziune. Legea, promulgată de Iohannis

Cine dă bani la stat nu mai face închisoare pentru evaziune. Legea, promulgată de IohannisKlaus Iohannis. Sursa foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legea propusă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, conform căreia evazioniștii care au cauzat un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro vor scăpa de răspunderea penală dacă plătesc suma respectivă, plus o penalizare. Această lege a fost contestată atât de instanța supremă, cât și de opoziție. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a respins sesizările, argumentând că legea încorporează "teoriile moderne" ale Dreptului, care se concentrează în primul rând pe recuperarea prejudiciului, nu pe pedepsirea infractorilor.

Legea prin care evazioniștii scapă de răspundere penală, promulgată de Klaus Iohannis

„Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 805/18.12.2023)”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Pe data de 19 decembrie, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional proiectul inițiat de liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, care vizează implementarea unor măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale. Acest act normativ aduce modificări Legii nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Conform prevederilor din noua lege, în cazul infracțiunilor privind evaziunea fiscală, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte", au stabilit deputaţii.

În această situație, autoritățile competente nu vor notifica instanțele de urmărire penală.

De asemenea, în aceste cazuri de infracțiuni, "dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit în întregime, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate".

„Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda", se mai prevede în actul normativ adoptat.

De remarcat este faptul că această prevedere a fost adăugată în Senat, în varianta inițială a proiectului de lege inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă fiind menționată suma de 100.000 de euro, nu de 1 milion de euro, așa cum au decis senatorii să o introducă.

Anaf antifrauda

Anaf antifrauda Sursa foto: INQUAM

Evazioniștii ar putea scăpa de închisoare

Noua lege ar putea scăpa evazioniștii de închisoare. În anul 2022, ANAF a înaintat organelor de urmărire penală un număr de 432 de cazuri, în care se estimează că statul a suferit un prejudiciu în valoare totală de 1,03 miliarde de lei. Aceste sesizări penale au derivat din controale efectuate de Antifraudă - 194 și de Inspecție Fiscală - 238.

Conform informațiilor furnizate, media pentru cazurile de sesizări penale este de aproximativ 600.000 de euro la Antifraudă și de aproximativ 400.000 de euro la Inspecție Fiscală. Aceasta înseamnă că, conform modificărilor aduse de Parlament, aproape toți cei implicați în infracțiuni de evaziune scapă de pedeapsa cu închisoarea, conform Profit.ro.

Ce prevede legea

Conform prevederilor legale, persoanele implicate în fapte de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de până la un milion de euro, pot evita pedeapsa cu închisoarea în anumite condiții, dacă returnează prejudiciul și plătesc alte penalități în termenul stabilit, în funcție de perioada necesară restituirii. De asemenea, cei care recunosc faptele de evaziune fiscală înainte ca organele de urmărire penală să intervină vor beneficia de o reducere a sancțiunilor la jumătate.

„În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art. 61, art. 8 sau 9, prin care s-a cauzat un prejudiciu care nu depășește 1.000.000 euro, în echivalentul monedei naționale, dacă în cursul urmăririi penale, prejudiciul cauzat majorat cu 25% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește, aplicându-se dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. h) din Codul de procedură penală”, prevede inițiativa.

Însă, excepția de la pedeapsa cu închisoarea nu se va aplica în situația în care individul a comis evaziune fiscală de mai multe ori în decursul a cinci ani.