Băncile, fără dividende până în ianuarie 2021?

Băncile, fără dividende până în ianuarie 2021?

Banca Centrală Europeană recomandă băncilor să nu plătească dividente până în ptima lună a anului viitor. Scopul acestei măsuri este de a “păstra capacitatea băncilor de a absorbi pierderile” pricinuite de criza sanitară, Iată ce notează Le Monde!

 

 

LE MONDE (Franța), 28 iulie 2020 – Pentru a continua să “sprijine economia în acest mediu deosebit de incert”, după cum explică într-un comunicat datat 28 iulie, Banca Centrală Europeană (BCE) recomandă băncilor din zona euro să nu plătească dividende și nici să nu răscumpere acțiuni proprii până în ianuarie 2021.

Instituția prelungește astfel cu trei luni acest consemn emis inițial în martie, “temporar și excepțional”, care urmărește să “păstreze capacitatea băncilor de a absorbi pierderi” și a înfrunta criza sanitară.

Ea a mai cerut băncilor să fie “extrem de moderată” la plata bonusurilor, “de exemplu, reducând suma care reprezintă partea variabilă a salariilor”, adaugă BCE. Responsabilul său cu supravegeherea sectorului bancar, italianul Andrea Enria, argumentează:

“Constituirea de rezerve solide de capital după ultima criză financiară a permis băncilor să continue să dea credite întreprinderilor și gospodăriilor și este cu atât mai important să se încurajeze băncile să-și utilizeze capitalul pentru a se concentra pe această sarcină principală, de creditare”.

BCE va reevalua “în trimestul al patrulea” necesitatea de a prelungi sau nu aceste recomandări.

 

Să reziste la criză, condiționat

 

La modul general, „sectorul bancar european poate rezista” crizei, dar o deteriorare a situației ar atrage o „scădere semnificativă a capitalului băncilor” necesitând „măsuri suplimentare” din partea statelor, explică BCE.

După recomandările din martie, cele mai mari bănci din zona euro au renunțat să plătească 27,5 miliarde de euro dividende în cadrul exercițiului 2019, potrivit unui studiu al BCE publicat  la sfârșitul lui mai.

Între martie și mai, economia europeană a fost afectată din plin de pandemia Covid-19, care a paralizat producția și încetinit consumul în numeroase țări. BCE, stăpâna politicii monetare a zonei euro, a lansat un program de urgență fără precedent de 1,35 de miliarde de euro pentru a susține economia în zona euro.

În ce privește băncile, pentru a garanta capacitatea lor de a susține economia prin credite, instituția cu sediul la Frankfurt a redus de asemenea temporar cerințele de capitaluri proprii și măsurile privind creditele cu risc ", scrie Le Monde.

 

Ne puteți urmări și pe Google News