Băncile din zona euro trec printr-o perioadă delicată. Oamenii încep să-și retragă banii, de teama unei crize ca cea din 2008

Băncile din zona euro trec printr-o perioadă delicată. Oamenii încep să-și retragă banii, de teama unei crize ca cea din 2008 Sursa foto: Dedi57 | Dreamstime.com

Băncile din zona euro se confruntă în această perioadă cu un val uriaș de retrageri din bănci, având în vedere dobânzile infime pe care oamenii le primesc, în raport cu rata inflației.

Cu toate că bani au fost plasați în depozite la termen și alte plasamente cu randamente mai mari, nu au fost suficiente pentru a compensa retragerile. Principala temere a oamenilor pare a fi apariția unei crize economice, asemănătoare cu cea din 2008.

Record de retrageri bancare în zona euro

Potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană (BCE), deponenții au retras 214 de miliarde de euro de la băncile din zona euro în ultimele cinci luni, un nivel record atingându-se în luna februarie.

Astfel, numai în februarie au fost retrase 71,4 miliarde de euro din băncile aflate în zona euro, un record în acest sens, de când se țin înregistrările statistice, adică din anul 1977. De asemenea, depozitele gospodăriilor au scăzut cu 20,6 miliarde de euro, cea mai mare scădere de când aceste date au început să fie colectate în 2003.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește băncile americane, deponenții au scos în ultimul an 500 de miliarde de dolari. Și în Marea Britanie oamenii și-au retras banii din bănci. În luna ianuarie englezii au retras 20,3 miliarde de lire sterline din bănci, un record de când aceste date au început să fie colectate în 2009.

Deponenții au optat pentru depozitele la termen

În martie 2023, BCE și-a ridicat rata de depozit la 3%, iar cea mai mare dobândă este oferită de băncile germane, pentru depozitele la vedere, de 1,6%. Acest lucru i-a determinat pe deponenți să opteze pentru depozitele la termen, cu dobânzi mai mari, în locul celor la vedere.

În februarie, depozitele overnight la băncile din zona euro au scăzut cu 140 de miliarde de euro, scăderea din ultimele șase luni ajungând astfel la 512 miliarde de euro. Cu toate acestea, Jack Allen-Reynolds, economist la grupul de cercetare Capital Economics, a spus că deși și-au retras banii din depozite, clienții au continuat să-și consolideze numerarul în forme de bani mai puțin lichide, dar cu randament mai ridicat.

BCE arată că unele dintre depozitele retrase au fost investite înapoi în băncile din zona euro, care s-au finanțat prin emiterea de obligațiuni de 155 de miliarde de euro, mai mult de două treimi dintre ele fiind titluri de valoare pe termen lung, potrivit ziare.com.