Evenimentul Zilei > Economie > Milioane de români visează la asta! Însă numai 30.000 și-au permis. Ce poți să faci
Milioane de români visează la asta! Însă numai 30.000 și-au permis. Ce poți să faci

Milioane de români visează la asta! Însă numai 30.000 și-au permis. Ce poți să faci

Din cele mai recente date ale Fondului de Garantare a Depozitelor reiese că aproape 72 de miliarde de lei se află în conturile bancare deținute de 30.455 de persoane cu depozite.

La un calcul simplu se poate constata că, fiecare persoană din cei 30.455, au în cont peste jumătate de million de lei.

Potrivit site-ului cursdeguvernare.ro, la finele anului trecut persoanele care deţineau sume de peste 500.000 de lei la bănci reprezentau doar 0,2% din totalul deponenţilor, adică, 15,2 milioane de persoane fizice şi juridice.

Ponderea acestor depozite era de 19,3% din totalul economiilor din bănci, iar valoarea medie a unui depozit din această categorie era de 1.190.500 de lei.

Dacă facem o comparație cu încasările totale ale statului român, se constată că aceasta reprezintă aproximativ echivalentu pe trei luni de zile a sumelor încasate.

Câți români au depozite mici la bănci

Sumele deţinute în România de românii cu cele mai mari depozite bancare sunt de aproape  de opt ori mai mari decât cheltuielile de investiţii ale statului din prima jumătate a anului.

Suma este de 7,5 ori mai mare decât valoarea totală a tranzacţiilor realizate la Bursa de Valori Bucureşti în 2019. Este echivalentă cu jumătate din capitalizarea totală a tuturor companiilor listate pe piaţa locală principal de capital.

Sume mai mici, de aproximativ 10.000 de lei deținute de persoane cu conturi bancare, reprezintă 82,9% din numărul total.

Ei cumulează 6,7% din valoarea totală a depozitelor, valoarea medie a economiilor din acest segment fiind de doar 1.100 de lei.
Banii dumneavoastră sunt protejați în UE

Normele UE vă garantează că banii din contul dumneavoastră bancar (cont de economii și/sau cont curent) sunt protejați dacă banca la care v-ați deschis contul respectiv dă faliment. Banii dumneavoastră sunt protejați până la limita de 100 000 EUR (sau suma echivalentă în moneda locală). Limita se aplică pe persoană și pe bancă. Aceasta înseamnă că, dacă aveți mai multe conturi la aceeași bancă, limita de 100 000 EUR vizează toate conturile pe care le dețineți, potrivit profit.ro

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: