Banca spre care se uită toți marii economiști ai lumii. „Criza este deja aici”

Banca spre care se uită toți marii economiști ai lumii. „Criza este deja aici”Sursa foto: Arhiva EvZ

Marile burse au deschis, luni, dimineața, pe minus, ceea ce arată că există o mare doză de neîncredere din partea investitorilor în sistemul bancar mondial.

Măsurile de salvare a Credit Suisse, a doua bancă ca mărime din Europa, nu au suficiente pentru a salva situația.

Banca Centrală a Elveției a anunțat că a acordat un împrumut de 100 de miliarde de euro. Mai mult , prima bancă ca mărime din Elveția, UBS a semnat un acord de salvare a Credit Suisse, pentru suma de 3.25 miliarde de euro.

Cu toate astea, acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 62%, după tranzacția anunțată chiar la finalul săptămânii trecute. Mai mult, la nivelul bursei elvețiene, chiar acțiunile UBS, prima bancă ca mărime din Elveția, s-au prăbușit cu 8.8 la sută, ceea ce lipsă majoră de încredere în sistemul bancar.

Situația la nivel global este privită ca fiind drept îngrijorătoare.

”Criza este deja aici”

Profesorul Radu Nechita, de la Centrul de Studii Regionale din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, susține că nu trebuie să ne uităm departe, deoarece criza financiară este deja aici.

”Criza este aici, nu așteptat să vină. Noi deja o vedem mai bine. Ceața se împrăștie și apar anumite elemente, iar falimentele bancare sunt un astfel de simptom, dar lucrurile vin și de mai departe. Faptul că dobânzile nominale au crescut înseamnă că o serie de business-uri, o serie de proiecte care păreau viabile pe hârtie, la dobânzi de zero virgulă ceva la sută, poate chiar la dobânzi real negative, adică mai mici decât inflația. Acum se constată că s-ar putea să nu fie rentabile sau chiar să fie pe pierderi”, a spus profesorul Nechita.

Prăbușirea sistemelor bancare, lucru imposibil în momentul de față, ar genera o criză de marți proporții, la sistem planetar, mult mai mare ca cea din 2008, și din care se pare că marile economii ale lumii nu prea au înțeles mare lucru.

”Inflația care a crescut pretutindeni dramatic, costul vieții, precum și creșterea constantă a falimentelor dau tabloul unei economii gripate, completat de scăderea tranzacțiilor imobiliare”, a mai comentat profesorul Nechita, potrivit antena3.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News