Un psiholog de renume este noul rector al UBB Cluj! Este critic cu ”prostia, ignoranţa şi incultura”
- Mihai Soica
- 3 martie 2020, 21:08
Daniel David, un cunoscut profesor universitar în domeniul psihologiei, a fost ales în funcția de rector al Universității Babeș Bolyai.
Potrivit unor surse din comisia de numărare a voturilor, profesorii de la UBB au votat în proporție de aproximativ 72 la sută în favoarea lui Daniel David (Foto Transilvania Reporter-Dan Bodea), în timp ce un alt procent de aproximativ 28 la sută au votat pentru preotul profesor universitar Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie din cadrul UBB. Până în prezent, profesorul Chirilă a ocupat funcția de președinte al Senatului UBB.
Noul rector, Daniel David își va ocupa funcția abia după ce ministrul Educației va confirma prin ordin de ministru aceste alegeri.
Profesorul Daniel David a absolvit Facultatea de Psihologie de la UBB. ”Programul de studiu a fost de cinci ani, ultimii doi parcurgându-i într-unul singur (m-am grăbit mereu deoarece mă plictiseşte prezentul şi mă atrage viitorul…unii spun că nu ştiu să mă bucur de prezent!). Doctoratul l-am început la UBB în anul 1996 şi l-am terminat în 1999, avându-l coordonator pe profesorul Ioan Radu, un adevărat mentor. O parte din programul de doctorat l-am parcurs la SUNY at Binghamton, SUA, cu o bursă Guvernamentală. Din 2007 sunt profesor universitar de ştiinţe cognitive clinice şi conducător de doctorat. Când am obţinut conducerea de doctorat, profesorul Radu, cel care a „reiniţiat psihologia la Cluj” după revoluţia din 1989, a spus că sunt primul „produs complet” al psihologiei româneşti postrevoluţionare – de la preparator la profesor conducător de doctorat – (fără să existe, în mod necesar, şi o implicaţie calitativă în această observaţie)”, se autodescrie profesorul.
Deși mulți îl descriu ca un arogant și infatuat, profesorul David le spune acestora că se înșeală. ”Nu mă cred superior şi nu sunt arogant, dar cred că trebuie să fiu responsabil în ceea ce fac, iar asta implică să fiu uneori critic cu prostia, ignoranţa şi incultura, mai ales când sunt dublate de tupeu și promovate cu obrăznicie. Viaţa mea este ghidată de ştiinţă şi sport, iar acestea, la rândul lor, sunt ghidate de performanţă şi nu sunt democratice; „adevărul ştiinţific” nu se stabileşte prin vot şi/sau prin vocea gălăgioasă a militanţilor sau a celor care strigă cel mai tare. În ştiinţă, nu orice părere contează, ci doar părerile informate, care pot duce la performanţă. Restul este pierdere de timp preţios. A sta să asculţi părerea naivă, dar solemnă şi exprimată cu pretenţiozitate, a celor care (re)inventează lucruri deja descoperite, se feresc să citească ca „să nu-şi contamineze ideile”, promovează cu tupeu (uneori cu farmec!) pseudoştiinţa şi non-ştiinţa, în forme şi contexte academice, şi/sau asumă semidoct lucruri deja invalidate, denotă dispreţ faţă de ştiinţă”, a mai spus profesorul David.
Sursa foto: Transilvania Reporter - Dan Bodea