România, dezastru economic și social. Verdictul vine de la Banca Mondială
- Mădălina Sfrijan
- 24 octombrie 2023, 14:16
Un raport întocmit de experții Băncii Mondiale a scos la iveală o realitate dureroasă. România mai are multe aspecte de corectat pe plan economic, dar și social.
Banca Mondială a întocmit un raport legat de situația economică și socială a României. Analiza arată rezultate dezastruoase pe mai multe paliere. Conform experților, rata sărăciei din țara noastră a rămas cea mai ridicată din Uniunea Europeană.
Banca Mondială, semnal de alarmă pentru România
Raportul reliefează toate punctele slabe pe care țara noastră le are. Acestea sunt considerate piedici în calea alinierii României alături de statele dezvoltate. Potrivit experților de la Banca Mondială, țara noastră are un plan de dezvoltare însă evoluția nu este vizibilă.
Totodată, analiza arată că rata sărăciei rămâne o problemă majoră. Aceasta este în continuare cea mai ridicată din Uniunea Europeană.
Îngrijorător este faptul că după mai bine de trei decenii de la Revoluție, dar și numeroase investiții străine România are atât de multe puncte slabe. Mai mult, sistemul actual de educație romanesc nu are prezentat deloc un pilon sigur pentru pregătirea forței de muncă viitoare. Acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care Banca Mondială pune accent în analiza respectivă.
Viitor sumbru
Experții instituției financiare internaționale au criticat mai multe aspecte negative ale țării noastre. Paradoxal însă, Banca Mondială a reprezentat în ultimii ani un ghid în ceea ce privește dezvoltarea României.
Instituția a încurajat privatizarea companiilor de stat și a îndrumat spre unele reforme în economie. Cu toate acestea constatările experților instituției internaționale sunt extrem de acide.
Banca Mondială pune degetul pe rană
În cadrul raportului, migrația este un subiect intens analizat. Diminuarea populației prin acest fenomen ar duce la scăderea productivității în sectorul. forței de muncă
,,Întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri şi cu un nivel de educaţie mai ridicat decât populaţia rămasă, societatea românească îmbătrâneşte şi suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume., arată constatările, conform Mediafax.
Totodată, îmbătrânirea populației reprezintă un alt punct slab al țării noastre. De asemenea,experții de la Banca mondială atrag atenția și asupra deficitului de angajați calificați de pe piața muncii.