Banca Comercială Română a făcut profit substanţial în zodia crizei

Banca Comercială Română a făcut profit substanţial în zodia crizei

Grupul Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, un profit net de 1,24 miliarde lei (341,5 milioane euro), în creştere cu 72% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat ieri instituţia.

BCR este cea mai mare bancă românească, iar paradoxal este că rezultatele foarte bune vin la numai o zi după ce agenţia de evaluare financiară Standard&Poors i-a redus calificativul. Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank, declara în urmă cu puţină vreme pentru EVZ că deciziile S&P nu au avut efecte semnificative deoarece piaţa le-a perceput ca fiind „pripite“.

Creşterea profitului este una substanţială, având în vedere că 2008 a fost un an marcat de criza financiară mondială, care a făcut victime sonore peste hotare, mai ales din domeniul bancar. O altă bancă românească care parcă sfidează criza este Banca Transilvania, care a anunţat ieri un profit net de 396,6 milioane lei (110 milioane de euro), de aproape trei ori mai mare decât în perioada similară din 2007.

Jumătate din credite acordate în lei

Ne puteți urmări și pe Google News

BCR face parte din grupul austriac Erste care, în primele nouă luni, a consemnat de asemenea un profit net substanţial, de 1,46 miliarde de euro, în creştere cu aproape 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un calcul simplu arată că grupul bancar românesc a adus mai puţin de un sfert din profiturile austriecilor.

BCR are active totale în valoare de aproape 17 miliarde de euro, iar grupul mamă active care totalizează circa 210 miliarde de euro. În primele nouă luni, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 58,5%, la circa 593 milioane euro, iar veniturile nete din comisioane au crescut cu 24% la puţin peste 201 milioane euro. Ponderea împrumuturilor acordate în monedă naţională în portofoliul de credite reprezintă circa 49% din total. BCR a acordat împrumuturi în valută doar în euro şi dolari. În ceea ce priveşte depozitele de la clienţi, acestea au crescut din septembrie anul trecut cu circa 9%, ajungând la 32,9 miliarde de lei, adică 8,8 miliarde de euro. Erste Bank a devenit noul acţionar majoritar al BCR după achiziţionarea unui pachet de 61,88% din acţiuni, la un preţ de 3,75 miliarde de euro.

SUSŢINERE Statul austriac devine acţionar Erste

Statul austriac va face o infuzie de capital în valoare de 2,7 miliarde de euro în Erste Bank. Pachetul de acţiuni va fi răscumpărat de la stat peste cinci ani. În această perioadă, pentru infuzie, banca va plăti anual o dobândă fixă de 8%. „Capitalul participativ al Republicii Austria nu va fi cotat la Bursă, nu dă drept de vot şi nici nu este transferabil“, se arată în comunicatul Erste Bank. Vestea implicării statului în acţionariatul băncii, dar şi rezultatele financiare foarte bune la nouă luni au avut imediat efecte pozitive pe pieţele de acţiuni. Erste este cotată la Bursele din Viena, Praga şi, începând din luna februarie a anului curent, şi la cea din Bucureşti. Pe toate cele trei pieţe de capital titlurile consemnau ieri o creştere de aproape 15%.