Evenimentul Zilei > International > Bâlbe la Teheran cu privire la atacul asupra a două petroliere saudite în Marea Roșie
Bâlbe la Teheran cu privire la atacul asupra a două petroliere saudite în Marea Roșie

Bâlbe la Teheran cu privire la atacul asupra a două petroliere saudite în Marea Roșie

Oficialii de la Teheran se contrazic în declarații cu privire la un atac cu rachete asupra a două petroliere Saudite în strâmtoarea Bab el-Mandeb din Marea Roșie. Săptămâna trecută, Arabia Saudită a anunțat faptul că două dintre petrolierele sale, aparținând companiei maritime saudite Bahri, care tranzitau strâmtoarea Bab El-Mandeb, au fost atacate în Marea Roșie de către milițiile șiite Houthi susținute de Iran. Una dintre nave a suferit daune minore.

Atacul a venit la câteva ore după ce generalul-maior iranian Qassem Soleimani a declarat că Marea Roșie nu mai este o cale maritimă sigură pentru navele americane.

 

Presa iraniană  a publicat o declarație a generalului Naser Shabani, un înalt oficial al Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC), care a declarat faptul că regimul de la Teheran a ordonat miliției pro-iraniene Ansar Allah (Houthi) din Yemen să atace cele două petroliere iar aceste ordine au fost executate întocmai de Ansar-Alah.

 

La câteva ore  după publicarea declarației lui Shabani, agenția oficială de știri iraniană Fars  a șters declarația generalului iranian cu privire la ordinul de a ataca petrolierele saudite din Marea Roșie.

 

Marți noaptea, Gărzile Revoluționare Iraniene au fost de asemenea nevoite să nege declarațiile date de către generalul Shabani pentru agenția de știri Fars, declarând faptul că declarația generalului a fost publicată de o manieră distorsionată.

Purtătorul de cuvânt al Garzilor Revoluționare iraniene, Sherif Ramadan, a confirmat faptul că Shabani a declarat că miliția șiită Hezbollah în Liban și Ansar Allah din Yemen sunt principalii piloni ai Iranului în regiune.

 

Cu toate acestea, el a acuzat instituțiile mass-media occidentale și pe cele cu orientare  anti-iraniană, că încearcă să arunce vina asupra Teheranului pentru atacurile asupra celor două petroliere.

 

Ramadan a negat de asemenea faptul că Shabani deține orice funcție militară în cadrul IRGC.