Băile cu nămol. Perioada din zi când trebuie făcute

Băile cu nămol. Perioada din zi când trebuie făcuteRiscurile la care se expun turiștii care fac tratament cu nămol de la Techirghiol pe caniculă. Sursă: Dreamstime

Mulți turiști se duc la Techirghiol pentru a-și face tratamente cu nămol, fără să se gândească la consecințe. Medicii au atras atenția că acestea sunt extrem de periculoase pe caniculă și că trebuie evitate.

Mulți turiști merg la Techirghiol pentru a-și face tratamente cu nămol, care pot avea și un efect cosmetic, datorită detoxifierii cutanate, exfolierii sau stimulării circulației. Cu toate astea, medicii au declarat că tratamentele cu nămol nu sunt deloc indicate pe caniculă și că riscurile sunt foarte mari.

„În momentul acesta avem 23 – 24 de grade dimineaţa. În miezul zilei 30 și ceva de grade, deci numai temperatura este un factor de stres. Eliminarea sudorii de pe piele este mecanismul care consumă cea mai multă energie și atunci organismul se răcorește. În condițiile în care pacientul este acoperit cu nămol, acest mecanism de adaptare este anihilat. Este inhibat pentru că este acoperită pielea cu nămol, care are culoarea neagră și se comportă ca un corp negru. Deci, în afară de faptul că acoperă, împiedică transpirația, absoarbe toată radiația solară”, a spus dr. Olga Surdu. „La 80 de unități și peste 80 de unități, cum avem zilele acestea de umiditate, respirația este foarte dificilă”, a adăugat medicul.

Un real pericol pentru cei cu probleme cardiace

Medicul a explicat și de ce temperaturile caniculare îi afectează pe cei cu probleme cardiace. „Ca și cum, eu știu, cineva ar sparge lemne. Ca și atunci, toate suferințele cardiovasculare sunt amenințate cu decompensarea, ba chiar cu agravarea lor. Atunci pacientul nu se simte bine, este obosit, respiră greu, gâfâie, ba nu poate să doarmă sau doarme prea mult.”, punctează dr. Olga Surdu.

Când este caniculă, medicii recomandă ca terapia cu nămol să fie făcută dimineața, în intervalul orar 08:00-10:00, ori seara, între orele 17:00-19:00.

Medicul a mai atras atenția că există și turiști care nu respectă acest interval și care nu realizează pericolul la care se expun. „Apar probleme, da! Este o luptă cu convingerea pentru că fiecare dintre noi crede că știe mai bine decât ce i se spune, știe el personal ce are de făcut. Și faptul că unele persoane iubesc căldura și iubesc soarele le „ajută” să ignore sfaturile”, a spus dr. Olga Surdu pentru Radio Constanța.