Nămolul românesc, care a cucerit lumea în comunism, revine în forță
- Antonia Hendrik
- 8 iulie 2023, 08:11
Stațiunea balneară care a cunoscut gloria în comunism, a renăscut. Renumită pentru nămolul binefăcător, a atras, de-a lungul anilor, turiști din țară și străinătate.
Staţiunea Balta Albă îşi are numele de la lacul din apropiere care datorită sărurilor ce se depun în anii secetoși creează iluzia albului infinit. De asemenea, nămolul de Balta Albă are proprietăți curative datorate sărurilor şi mineralelor.
Apa din lac este clorurată, sodică, slab magnetizată şi sulfatată, ajutând în tratamentul bolilor locomotorii, dermatologice, reumatismale, ginecologice sau neurologice. Nămolul are proprietăţi biotrofice, regeneratoare, antiinflamatoare, analgezice, sedative şi vasodilatatoare, demonstrate în cercetări clinice.
De aici pornește și istoria renumitului produs cosmetic Pell Amar. Mii de turiști din lumea întreaga petreceau aici sejururi balneare și faceau tratamente medicinale și cosmetice cu respectivul produs.
Balta Albă, din Câmpia Râmnicului, îşi revine
După ploile din ultima vreme, Balta Albă, din Câmpia Râmnicului, a acumulat din nou apă, ca în vremurile bune. Lacul secase parțial în vara anului trecut, din cauza secetei. Anul 2022 a fost cel mai greu, spune administratorul complexului, Elena Voicu, deoarece luciul de apă se retrăsese la zeci de metri distanță de mal.
Sursa foto: Facebook
„Balta a scăzut foarte mult, după cum vedeţi, şi a rămas fâşia aceasta din dreptul staţiunii. Accentuarea a fost anul acesta de scădere masivă a apei. Limba de pământ a apărut în această primăvară”, spunea Elena Vâlcu, administratorul staţiunii de la Balta Albă.
„Balta Albă revine în forță”, a scris râmniceanul George Șerban pe un cont de socializare. În imagini se poate vedea albia lacului aproape plină, până la mal, așa cum era până în 2020.
Sursa foto: Facebook
Tratamentul cu nămol sapropelic de la Balta Albă este recomandat pentru aparatul locomotor, afecţiuni dermatologice, reumatismale, ginecologice sau ale sistemului nervos.
Nămolul de aici este folosit la fabricarea renumitelor produse Pell Amar
După 1989, staţiunea a intrat în anonimat, doar câțiva turişti străini care se ghidau după hărţi turistice vechi nimerind din greşeală la baza de tratament. De câţiva ani însă, în satul Băile funcționează o fabricuţă Pell-Amar, iar baza de tratament a fostei stațiuni a fost cumpărată recent de doi inventori germani.
„Baza de tratament a fost privatizată prin metoda Mebo şi mai apoi abandonată. Doi investitori germani au preluat o parte din construcţii şi vor să redea stațiunii măreţia de altădată”, a declarat, pentru Agerpres, primarul Georgian Calotă.