Cozonacul unguresc, vedeta sărbătorilor. Se prepară mai ușor decât cel tradițional

Cozonacul unguresc, vedeta sărbătorilor. Se prepară mai ușor decât cel tradițional Cozonac unguresc. Sursa foto: Dreamstime.com

Deliciosul cozonac unguresc se prepară mai rapid și mai ușor decât cel tradițional. Acesta are umplutură de nucă sau mac și o aromă deosebită.

Cozonacul unguresc poartă denumirea baigli și este pregătit în Ardeal. Dulce și aromat, acesta se diferențiază un un cozonac clasic prin dimensiune. Varianta ungurească nu conține la fel de multă drojdie.

Rețeta cozonac unguresc baigli

Acest desert pregătit inclusiv de generațiile bunicilor și străbunicilor arată spectaculos pe masa de sărbători. În plus, gustul acestei rulade tip cozonac este unul deosebit. Pentru a pregăti această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente.

Pentru aluat:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 500 g făină
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 120 g zahăr
  • 220 ml lapte
  • 3 gălbenușuri
  • 150 g unt
  • 1/4 linguriță sare

Pentru umplutură se vor folosi 300 g seminţe de mac sau 300 g nuci măcinate.

Drojdia se amestecă în primă fază cu lapte cald și o linguriță de zahăr. Peste aceasta se adaugă câteva linguri de făină și se lasă la crescut. Separat peste făină albă se adaugă ouăle, laptele și untul topit. De asemenea, aromele și sarea. După ce amestecul de drojdie cu lapte și zahăr a crescut se adaugă peste compoziția de cozonac baigli.

La dospit pentru 20-30 de minute

În cazul rețete tradiționale de cozonac timpul de dospire este mult mai mare. Pentru a pregăti baigli, nu va fi nevoie să lași aluatul la crescut mai mult de 30 de minute.

După ce acesta a dospit aluatul se întinde pe suprafața de lucru într-un strat cu grosimea de 2,5 cm. Peste acesta se întinde nuca măcinată sau macul. Timpul de coacere pentru acest desert este de 40 de minute.

Cozonacul unguresc baigli, vedeta sărbătorilor. Se prepară mai ușor decât cel tradițional

Cozonac baigli. Sursa foto: Dreamstime.com

Aluatul de cozonac baigli, ideal și pentru plăcinta cu brânză dulce

După scoaterea din cuptor, cozonacul baigli se lasă la răcit înainte de a fi feliat. În funcție de preferințe, peste acesta se poate presăra zahăr pudră.

Aluatul pentru acest tip de cozonac unguresc poate fi folosit în multe alte deserturi. Acesta poate constitui baza perfectă pentru o plăcintă cu brânză dulce și stafide.

În cazul în care îți dorești ca plăcinta să iasă mai pufoasă, în compoziție se poate adăuga mai multă multă drojdie.