145 de medalii de aur,155 de argint, 128 de bronz şi 261 de certificate de finalist este bilanţul premiilor de anul acesta la New York Festivals – World’s Best Tv&Film, de unde Antena 3 s-a întors cu mare tam-tam cu o medalie de argint.

Gâdea&Co s-au lăudat după finala concursului New York Festivals, în care a ieșit la iveală că televiziunile plătesc pentru a-şi înscrie materialele, dar şi pentru premii, că au devenit vicecampioni mondiali la categoria „Best News Documentary/Special” cu documentarul „Generaţia pierdută”. Trofeul lor este însă doar unul dintre cele 679 de premii şi distincţii acordate pentru diverse lucrări jurnalistice.

Mihai Gâdea şi Mircea Badea nu au vorbit despre cei cu care s-au întrecut în competiție, dar s-au lăudat cu invitaţia de a fi prezentatorii categoriei News&Sports, dar și cu prezenţa lui Mircea Badea în „Marele juriu”, care numără nu mai puţin de 160 de membri, practic reprezentanţi ai ţărilor participante.

La categoria ”Best News Documentary/Special”, unde „Generația pierdută”, proiectul de știri al Antenei 3 a obținut „argintul”, semifinaliștii au fost Australian Broadcasting Corporation Sydney, cu "Crackdown" și "Trapped"; Discovery Channel Canada – „Hunt for a Super Comet”;  MediaCorp Pte Ltd – „Surviving Haiyan şi „Sinking of the Sewo” şi E:60 Friday Night Lies, ESPN.

Premiile în cifre

Organizatorii New York Festivals – World’s Best Tv&Film ştiu să facă bani. Pretul platit pentru inregistrarea unui material la fiecare categorie este de 375 de dolari, plus 2.5% comision, daca plata se face cu carte de credit sau 35 de dolari pentru transfer bancar. Dacă jurnalistul doreşte să aibă un trofeu cu numele sau pe el, mai scoate din buzunar în jur de 200 de dolari. Pentru ca este un excelent prilej de facut bani, organizatorii incurajeaza pe site ca fiecare participant sa-si cumpere un astfel de trofeu, pe care sa-l tina pe birou. Şi pentru pozele făcute la Gală şi urcate pe site-ul concursului se plăteşte. Astfel, pentru printarea unei fotografii, în funcţie de mărimea imaginii, trebuie să scoţi din buzunar între 9,5-17,90 dolari. O descărcare a imaginii costă 25 de dolari.

Reacţii în țară

În timp ce “vicecampionii mondiali”, cum se autointitulează cei de la Antena 3 se laudă la propria televiziune, restul presei rămâne sceptică. Vlad Mixich de la Hotnews crede că Mihai Gâdea şi Mircea Badea nu au un merit în realizarea reportajelor create de Antena 3, care sunt folosite pentru a masca propaganda. “Badea şi Gâdea folosesc acele reportaje bune difuzate pe Antena 3 ca să-şi spele imaginea mizeră. Asta e strategia lor. Deşi pentru acele reportaje Gâdea şi Badea nu au vărsat un strop de sudoare.

Ei sunt doar propagandişti şi meseria lor e mult mai simplă decât cea de jurnalist. Adesea propagandiştii de succes sunt mai celebri, mai bogaţi şi mai greu de înlocuit. Pentru că oferta de jurnalişti dispuşi să muncească pe brânci şi corect la un reportaj e mai mare decât cea de indivizi dispuşi să emită zilnic mizerii de tipul mirceabadea. Pentru că puţini sunt oamenii care pot suporta să coboare atât atât de jos pe cât a făcut-o Badea în ultimii ani", a scris jurnalistul pe Facebook.