În cadrul emisiunii „În Gura Presei”, acesta a despre descoperirea cercetătorilor britanici cu privire la dexametazonă, eficientă împotriva coronavirusului.

Vedeta Antenei 3 a dezvăluit că descoperirea cercetătorilor britanici reprezintă o informație veche în România.

Chiar el a luat dexametazonă la sugestia reputatului Adrian Streinu-Cercel şi consideră că tratamentul este „95% sigur”:

„Marea descoperire pe care a anunțat-o BBC, s-a făcut Breaking News pe planetă, se aplică în România din martie, conform Ordinului Secretarului de Stat, medicul Horațiu Moldovan.

Nu e nicio mare descoperire ce au făcut englezii. Nicio mare descoperire. Este un fapt banal. Eu cred că îmi aduc aminte destul de bine, eu cred că am fost tratat la un moment dat cu dexametazonă.

Cred. Luați-o 95% sigur. Știu ce înseamnă să fii zombie, am fost vreo 5 zile.

Și atunci m-a tratat doctorul Adrian Streinu Cercel și cred că m-a tratat, pentru că e clar că aveam o inflamație crâncenă, fix cu dexametazonă.

Care este un antiinflamator, un corticosteroid foarte puternic.”

În acest context, amintim rezultatele recente anunţate de cercetătorii britanici despre dexametazonă, un puternic steroid eficient în tratarea bolnavilor de COVID-19 cu simptomele cele mai grave.

Potrivit autorilor, aceasta este „deja utilizată pe scară largă” în spitalele franceze.

„’Dexametazona face parte din familia corticosteroizilor. (…) În Franţa, corticosteroizii au fost administraţi foarte rapid pacienţilor care aveau COVID-19 deoarece reduce inflamaţia la nivelul plămânilor.

Ştim că este un tratament care funcţionează, l-am utilizat pe scară largă”, a declarat Karine Lacombe, şefa secţiei de boli infecţioase din cadrul spitalului Saint-Antoine (AP-HP) din Paris, pentru radio France Inter-

Guvernul britanic a anunţat că tratamentul va fi folosit imediat pentru a trata pacienţii care au contractat COVID-19.

Aşa cum a spus şi Mircea Badea, medicamentul este deja comercializat pentru numeroase afecţiuni pentru efectele sale antiinflamatoare şi imunosupresoare puternice.

„Lucrul important de reţinut din studiul din Anglia este că ei au, fără tratament, o mortalitate de 40% la pacienţii internaţi la terapie intensivă pentru COVID-19. La noi în Franţa, în spitalele franceze, mortalitatea a fost de 13% (…) fără tratament, în afară de îngrijirea standard”, a mai afirmat Lacombe, care nu-şi poate explica această diferenţă.