Bacteriile din alimente. Cum trebuie să gătim pentru a fi în siguranță

Bacteriile din alimente. Cum trebuie să gătim pentru a fi în siguranță Sursa foto: Pixabay

Bacteriile din alimente sunt organisme microscopice. Ele se găsesc peste tot, chiar și în interiorul corpului nostru. Se estimează că avem de zece ori mai multe celule bacteriene în corpul decât celule umane.

Bacteriile din alimente sunt un pericol pentru sănătatea noastră. În timp ce majoritatea bacteriilor nu provoacă boli la oameni, există unele care o fac. Acestea se numesc bacterii patogene. Mai jos vă prezentăm câteva exemple:

  • speciile Salmonella
  • E. coli
  • Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA)

Bacteriile din alimente şi din apa contaminată

În apă pot exista mai multe tipuri de organisme care cauzează boli, inclusiv bacterii. Câteva exemple de boli bacteriene pe care le puteți contracta din apă contaminată sunt:

  • salmoneloza
  • shigeloza
  • gastroenterita cauzată de E. coli, precum și de unele specii de Vibrio
  • dizenteria
  • febra tifoidă
  • holera

Datorită metodelor moderne de tratare a apei, aceasta nu este o situație îngrijorătoare. Cu toate acestea, există circumstanțe în care bacteriile pot fi prezente în apă, cum ar fi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • furnizarea regulată de apă a fost întreruptă din cauza unei spargeri de conductă sau a unei dezastre naturale
  • călătoriți și nu sunteți siguri de calitatea sau siguranța apei
  • apa a fost tratată, manipulată sau depozitată în mod nesigur

Bacterii, Salmonella, Agenţi Patogeni

Bacterii în alimente. Sursa foto: Pixabay

La ce temperaturi se pot distruge bacteriile

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) menționează că bacteriile sunt distruse rapid la temperaturi mai mari de 65°C. Această temperatură este sub cea de fierbere a apei sau chiar de la fierberea ușoară.

Pentru a vă asigura că ați ucis bacteriile patogene care pot fi prezente în apă, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA recomandă următoarele:

  • Dacă apa este tulbure, lăsați-o să se limpezească sau filtrați-o printr-un filtru de cafea sau o bucată de pânză curată înainte de a o fierbe.
  • Dați apa în clocot și lăsați-o să fiarbă timp de un minut.
  • Lăsați apa să se răcească.
  • Odată ce apa s-a răcit, depozitați-o într-un recipient curat și bine închis.

Puteți folosi înălbitorul casnic pentru a dezinfecta apa

Dacă nu aveți acces ușor la o sursă de căldură, există și alte lucruri pe care le puteți face pentru a ucide bacteriile din apă. De exemplu, puteți folosi înălbitorul casnic pentru a dezinfecta apa, urmând acești pași:

  • Alegeți un înălbitor de clor obișnuit, fără parfum, care are mai puțin de 1 an vechime. Verificați eticheta pentru a vă asigura că este potrivit pentru dezinfectare sau sănătate și că ingredientul activ este hipoclorit de sodiu.
  • Dacă apa este tulbure, lăsați-o să se limpezească sau filtrați-o cu un filtru de cafea sau o cârpă curată.
  • Folosind un picurător curat, adăugați o cantitate potrivită de înălbitor în apă. Agenția de Protecție a Mediului (EPA) are un tabel care indică cât trebuie adăugat în funcție de volumul de apă și concentrația înălbitorului casnic.
  • Amestecați apa și lăsați-o să stea cel puțin 30 de minute.

Tabletele de dezinfectare a apei sunt, de asemenea, disponibile comercial. Dacă alegeți să le utilizați, asigurați-vă că urmați cu atenție instrucțiunile de pe eticheta produsului.