Bacterii depistate la Institutul Inimii din Tg. Mureș. Prof. Dr. Horațiu Suciu: „În săpun am găsit Pseudomonas, un germen foarte periculos”
- Florian Saiu
- 27 mai 2016, 00:00
Scandalul dezinfectanților diluați de la Hexi Pharma a scos la iveală aspecte mult mai grave din unitățile sanitare românești. În 2014, mai multe spitale din țară au fost infectate cu microbi extrem de periculoși, răspândiți printr-un săpun folosit de chirurgi - Maxil - , produs de firma Romchim din Tg Mureș
În aceeași perioadă în care Institutul Cantacuzino, la sesizarea Spitalului Elias, raporta o concentrație uluitoare de bacterii - două milioane pe milimetru! - într-un săpun dezinfectant furnizat de firma Romchim, la Institutul Inimii de la Tg Mureș era depistat, în același produs (Maxil), un germen extrem de periculos, prezent frecvent în tractul digestiv.
Horațiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, ne-a explicat, detaliat, cât de periculos se trăiește și se muncește în unitățile medicale din România: „În urmă cu doi ani, achiziționasem, probabil ca multe alte spitale din țară, săpunuri Maxil de la Romchim. Am înțeles că e o firmă din Tg Mureș. Mă rog… Ideea e că, la un moment dat, înainte de a da drumul produselor în Institut, am verificat un flacon de săpun destinat chirurgilor. Noi facem aici controlul, nu ne permitem să riscăm. Testul a ieșit pozitiv. În săpunurile de la Romchim am găsit Pseudomonas, un germen foarte periculos. Așadar, le-am dat înapoi imediat. În același timp am fost atenționați de la București, de la Elias, că și ei au găsit un germen în săpunul Maxil”.
Intră în structura de rezistență a clădirii
Prof. Dr. Horațiu Suciu a continuat: „Acest germen - Pseudomonas - este foarte patogen. Odată apărut, Pseudomonas intră în suprafețe, în plafoane, chiar și în structura de rezistență a clădirii. În mod normal, în astfel de situații nefericite, se dărâmă spitalul, nu se mai folosește, și se mută totul în unul nou. Doar așa poți scăpa definitiv de acest bacil. Bine, asta se întâmplă afară, că la noi sunt spitale vechi de 30 de ani, poate și mai vechi, și tot continuăm activitatea în ele. Pe de altă parte, Pseudomonas face parte din viața noastră, a medicilor. Nu e bine să-l tolerăm, dar coabităm cu el. Ce să facem? Nu-i doctor cine nu poate accepta faptul că e imposibil să nu intri în contact cu diferiți germeni periculoși practicând această meserie”.
„Doctorul inimilor de copii”, așa cum este alintat Horațiu Suciu, a concluzionat: „A fost un episod scurt cu acest săpun plin cu bacterii, de trei, patru zile. Produsul n-a ajuns nici la medici, nici la pacienți. Noi am avut noroc și pentru că nu lăsăm niciodată nimic la voia întâmplării. Mereu achiziționăm mai multe produse, tocmai pentru a nu avea neplăceri. De exemplu, pe secții, în saloane, la toalete, punem un săpun mai ieftin, asta este situația. Dar cel destinat chirurgilor, săpunul cu care se spală ei, este întotdeauna unul de calitate superioară, mai scump, mai bun”.
„Ne-am aruncat la produse ieftine și proaste”
Prof. Dr. Horațiu Suciu are și o explicație pentru această situație revoltătoare - prezența în spitale a unor dezinfectanți doldora de bacterii: „Trebuie lucrat la legea privind achizițiile publice. Ne-am aruncat la produse ieftine și proaste! Păi, când ești obligat, ca manager, să cumperi la cel mai mic preț de pe piață, e evident că, de fapt, achiziționezi un produs de calitate îndoielnică. Eu nu sunt manager, dar consider că autoritățile ar trebui să le acorde mai multă încredere oamenilor care conduc spitalele”.
Hexi Pharma și dubele negre din oraș
Horațiu Suciu n-a evitat subiectul Hexi Pharma: „S-a creat panică prea mare. Noi am lucrat cu produse de la ei. De fapt, 30% din tipurile de dezinfectanți erau de la Hexi. Nu le pot reproșa decât că au diluat produsele. În rest, vă spun sincer că nu mi s-a părut nimic în neregulă. Dacă pacienții și cadrele medicale sunt bine, de ce să mă plâng? Prea s-a isterizat toată lumea. Bine, am schimbat toți dezinfectanții de la Hexi Pharma, i-am trimis înapoi la firmă. Alergau dubele negre prin oraș de ziceai că ești în filme!”