Bacteria „mâncătoare de carne”. Cazurile de infectare au crescut în Japonia

Bacteria „mâncătoare de carne”. Cazurile de infectare au crescut în JaponiaStreptococ de grup A. Sursa foto: Institutul național de Boli Infecțioase din Japonia via Kyodo News

Sindromul de șoc toxic streptococic, o boală potențial mortală produsă de o bacterie „mâncătoare carne”, se răspândește rapid în Japonia, transmite agenția japoneză de știri Kyodo. Numărul cazurilor înregistrate în prima jumătate a acestui an a depășit deja recordul atins anul trecut, a declarat marți Institutul Național de Boli Infecțioase din Japonia.

Aproape o mie de îmbolnăviri de la începutul anului

Până în prezent, de la începutul acestui an, au fost înregistrate 977 de îmbolnăviri cauzate de bacteria numită streptococcus pyogenes, care este adesea asociată cu angina streptococică și care, ocazional, poate duce la necroza membrelor și insuficiență multiplă la nivelul organelor interne.

Numărul de îmbolnăviri este, acum, peste cel valabil pentru tot anul 2023, când au fost înregistrate 941 infectări cu bacteria streptococcus pyogenes.

Iar 2023 a fost anul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri înregistrate, de la debutul raportărilor obligatorii, în 1999, arată Kyodo News.

Din punct de vedere al răspândirii geografice, capitala Japoniei, Tokyo, a raportat cel mai mare număr de cazuri, 145. Dar, infecțiile cu tulpini mai virulente și mai contagioase cu această bacterie sunt raportate din ce în ce mai mult, în special în regiunea Kanto, care cuprinde și orașul Tokyo, a precizat un oficial al Institutului Național de Boli Infecțioase din Japonia.

picior bolnav. Photo Prostockstudio | Dreamstime.com

O bacterie mortală pentru vârstnici

Ken Kikuchi, profesor specializat în boli infecțioase, la Universitatea Medicală pentru Femei din Tokyo, a spus că rănile de la nivelul membrelor inferioare sunt foarte susceptibile la infecțiile bacterie streptococică, iar leziunile mici, cum ar fi bășicile sau infecția fungică denumită „piciorul de atlet”, pot constitui puncte de intrare pentru streptococcus pyogenes.

Profesorul Kikuchi a mai precizat că în cazul persoanelor în vârstă, de la infectare și până la momentul în care survine decesul bolnavului poate trece o perioadă foarte scurtă de timp, de doar 48 de ore.

„Febra mare însoțită de delir sau inflamarea rapidă a rănilor constituie semne periculoase ale prezenței streptococului”, și într-un astfel de caz, „trebuie solicitată imediat asistență medicală”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News