Ministrul de externe spune că instituţia sa e pregătită pentru aderarea la spaţiul fără frontiere interne şi sugerează că problemele sunt la Justiţie şi la Interne.
Ministrul de externe Teodor Baconschi a spus, ieri, că instituţia pe care o conduce "şi-a făcut temele" pentru aderarea la Schengen şi a apreciat că domeniul justiţiei şi al afacerilor interne e cel ce preocupă Franţa şi Germania, statele care se opun intrării României în spaţiul fără frontiere interne în martie 2011.
În timp ce a subliniat că monitorizarea Comisiei Europene (CE) în domeniul justiţiei nu are legătură cu problema Schengen, Baconschi a apreciat că reforma trebuie să continue. Declaraţiile vin la o săptămână după ce Parisul şi Berlinul au semnalat opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen în martie 2011. Într-o scrisoare trimisă CE şi citată de RFI România, miniştrii de interne din cele două ţări au spus că decizia aderării trebuie luată când "cele două state vor începe progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei".
"Nu putem spune că în alte domenii nu avem probleme" Baconschi a precizat că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi-a făcut temele în privinţa aderării, subliniind că ansamblul consulatelor a fost adus la standardele cerute şi a trecut de inspecţiile experţilor Schengen.
Ministrul a apreciat însă că în procesul de pregătire pentru aderare există o "diviziune a muncii". "Vă aduc aminte că decizia va fi luată de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. Scrisoarea francogermană era cea a miniştrilor de interne", a declarat Baconschi. "E adevărat că MCV (Mecanismul de Cooperare şi Ve rificare al Comisiei UE) nu are ce căuta în procesul Schengen (...) dar, în acelaşi timp, reforma din justiţie, reforma din Ministerul de Interne trebuie să continue, să fie finalizate, să producă efecte. Nu putem să spunem că, de fapt, în alte domenii nu avem nişte probleme pe care trebuie să le rezolvăm", a adăugat şeful MAE.
Lobby fără Tăriceanu
Explicaţiile lui Baconschi vin la câteva zile după ce vicepre şedintele PDL Sorin Frunzăverde a apreciat că şeful MAE ar trebui să demisioneze în cazul în care România nu va adera la Schengen la data propusă.
Baconschi a explicat şi contextul în care l-a rugat pe Călin Popescu-Tăriceanu să facă lobby pentru aderarea la Schengen, gest dezvăluit chiar de fostul premier, la Realitatea TV.
Baconschi a spus că un deputat liberal şi-a exprimat regretul că agenda de contacte a lui Tăriceanu nu este folosită. "Eu am reţinut şi, când am avut o întâlnire cu domnul Tăriceanu, i-am spus: «Uitaţi, dumneavoastră sunteţi liberal, e un guvern liberal la Haga, cred că, din interes naţional, ar fi important să transmiteţi mesaje de susţinere a acestui obiectiv». Domnul Tăriceanu a spus că i se pare inutil un asemenea demers", a spus Baconschi.