Chiar dacă Moldova este mai sărăcuţă, Bacăul n-a murit

Chiar dacă Moldova este mai sărăcuţă, Bacăul n-a murit

Aceasta este opinia Narcisei Lecuşanu, una dintre cele mai bune handbaliste ale momentului. Într-un interviu acordat pentru evz.ro, în cadrul campaniei„Oraşul de vis”, sportiva vorbeşte despre locul său natal şi începutul carierei sale. Este al doilea sportiv român care se alătură iniţiative evz.ro şi susţine oraşul natal. Săptămâna trecută, fostul campion olimpic la Seul, în 1988, Sorin Babii, a vorbit despre Arad şi micile coincidenţe din copilărie care s-au intersectat cu cariera sa de sportiv de performanţă la tir.

Narcisa Lecuşanu, actuala componentă a echipei de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea, s-a născut la Bacău, pe 14 septembrie 1976. S-a îndrăgostit iremediabil de handbal, sport căruia i-a oferit cei mai frumoşi ani ai săi. A făcut parte dintr-o generaţie de excepţie a handbalului feminin românesc, care a cucerit titlul mondial la tineret în 1995. A jucat în Germania, la Borussia Dortmund, în Danemarca, la Aalborg, dar a revenit în România pentru a scrie istorie cu Oltchim.

Peste două zile, Oltchim joacă returul cu Gyor, din semifinalele Ligii Campionilor la handbal feminin.

După 25 la 25 în Ungaria acum aproape o săptămână, Oltchimul Narcisei Lecuşanu este cu un picior în finala Ligii. Este câştigătoare a Cupei Macedoniei, dublă câştigătoare a Ligii Naţionale Române, a Cupei României şi a SuperCupei României 2007 (prima ediţie).

EVZ: Atunci când vine vorba despre copilăria în Bacău, care este primul lucru de care îţi aduci aminte? Narcisa Lecuşanu: Am avut o copilărie frumoasă, alături de părinţi, de cei patru fraţi ai mei şi de prieteni. Păstrez în amintire şcoala generală, ştrandul „Letea” şi sala de sport „Orizont”, unde am început să joc handbal. Am avut un grup extraordinar de prieteni, dar, din păcate, drumurile diferite pe care le-am ales ne-au risipit. Cu unele dintre fete am mai ţinut legătura, cu altele însă nu am mai vorbit de mult timp.

Cum vezi acum oraşul tău natal, după experienţa ca sportiv de performanţă, călătorind cu echipa în diferite locuri din ţară şi din străinătate? Am senzaţia că oamenii sunt mult mai crispaţi, mai speriaţi. Situaţia actuală este dificilă şi par doborâţi de greutăţi. În mod cert, nu mai sunt la fel, aşa cum îi vedeam în copilărie. Şi asta pentru că înainte parcă nu erau atâtea probleme ca acum. De aceea oamenii se consumă mai mult. Se gândesc la ziua de mâine şi mulţi au uitat să zâmbească. Problemele şi greutăţile sunt responsabile de această situaţie. Cu toate acestea, de fiecare dată când am timp, mă întorc cu drag acasă, la Bacău. Casa mea părintească a rămas acolo!  

Ce crezi că-i lipseşte oraşului? Nu aş putea spune ceva negativ la adresa oraşului meu natal, chiar dacă astfel de lucruri există. Consider că are multe alte lucruri bune de oferit, prin care să se remarce. În primul rând, sunt oamenii care ţin în viaţă această urbe. Este adevărat că Moldova este mai sărăcuţă decât regiunile din restul ţării, dar cu toate acestea Bacăul n-a murit. Însă, cu regret o spun, duce lipsă de o echipă de handbal feminin. O echipă care să devină un ambasador al oraşului, aşa cum se întâmplă cu Oltchimul, la Râmnicu Vâlcea. Din păcate, au fost distruse chiar şi cluburile şcolare, iar copiii nu mai au exemple de urmat, nu mai au idoli în lumea sportului.    

Dacă ai fi ghid pentru o zi, în ce locuri ai duce un turist aflat la prima vizită în oraş? Mă gândesc imediat la Parc şi la Universitate. Bisericile pot deveni locuri excelente de vizitare. Cu toate acestea, nu cred că aş fi un ghid prea bun. De câte ori mă întorc acasă, descopăr lucruri noi, care mă surprind. Bacăul, ca de altfel întreaga Moldovă, este prea puţin exploatat, mai ales din punct de vedere turistic. Ambele au atât de multe de oferit! În general, lumea cunoaşte foarte puţine lucruri despre Moldova, şi mai ales despre Bacău. Ar trebui să vină în zonă să cunoască locurile şi oamenii. Pentru că este un oraş frumos, transformat în ultimii ani de primari pricepuţi. Cine îşi aminteşte cum arăta oraşul la începutul anilor ’90, îmi va da dreptate. 

Dacă ar fi să descrii Bacăul în câteva cuvinte, care ar fi acelea? Este curat, are centru universitar şi, nu în ultimul rând, este un oraş frumos.

Bacău, oraş al siguranţei

Până la închiderea acestei ediţii, Bacăul a obţinut, pe pagina din campania „Oraşul de vis”, pe www.evz.ro, 545 de voturi de popularitate. Este un rezultat încurajator. Cu toate acestea, oraşul Cluj-Napoca, aflat şi el în competiţia pentru titlul de cel mai bun oraş din România pentru a locui, are 979 şi se menţine pe prima poziţie.

În ceea ce priveşte evaluarea realizată de cititori, notele acordate de aceştia arată o răsturnare de situaţie. Dacă la începutul acestei săptămâni notele maxime erau acordate pentru criteriul Dezvoltare economică, iar cele minime - pentru criteriul Sănătate, ultimii cititori care au evaluat Bacăul au schimbat situaţia.

Astfel, Siguranţa are nota 5,55, iar Administraţia - doar nota 5,00. Restul criteriilor au fost evaluate astfel: Infrastructură - 5,30, Cultură şi educaţie - 5,54, Sănătate - 5,04, Mediu - 5,16, iar Dezvoltarea economică - 5,29. Fiecare vot de popularitate şi evaluare a criteriilor contează în alegerea „Oraşului de vis”!

„ORAŞUL DE VIS”

Cu fiecare zi, mai aproape de câştigător

Campania iniţiată de www.evz.ro a ajuns aproape de finalul celei de-a doua săptămâni. Din cele 15 oraşe care au fost selectate pentru această competiţie (Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Bucureşti), două au fost deja prezentate.

Arad a deschis, săptămâna trecută, marea confruntare, la sfârşitul căreia vom afla care este cel mai bun loc din ţară pentru a locui. Luni a venit rândul Bacăului. Notele, voturile şi comentariile cititorilor întregesc informaţiile cu privire la aceste municipii.

Intraţi pe pagina oraşului dv., pe site-ul www.evz.ro, şi votaţi oraşul preferat!

Ne puteți urmări și pe Google News