Bacalaureatul, un examen la extreme

Bacalaureatul, un examen la extreme

În timp ce un liceu din Mehedinţi se poate lăuda cu cinci medii de 10, în judeţul Galaţi au promovat puţin peste jumătate dintre candidaţi.

Diferenţele dintre judeţe - în ceea ce priveşte promovabilitatea şi mediile obţinute - întregesc imaginea unui Bacalaureat controversat. Asta după ce, săptămâna trecută, a plouat cu acuzaţii de fraudă din partea profesorilor corectori. Dacă în Suceava - judeţ „cu tradiţie“ în ceea ce priveşte rezultatele bune la examene - procentul celor promovaţi este de 98,3% înainte de rezolvarea contestaţiilor (depuse sâmbătă), în Galaţi au obţinut medii de trecere doar 50,67% dintre candidaţi.

Pe de altă parte, pe „harta mediilor de 10“ diferenţele sunt foarte mari: în Mehedinţi au fost 13 candidaţi care au obţinut numai note maxime, în Olt au fost şapte, în Timiş - şase, iar în Buzău, Iaşi, Suceava, Sălaj, câte cinci. De cealaltă parte, în zece judeţe şi în Bucureşti niciun elev nu a obţinut 10 „pe linie“. Numai la Colegiul Naţional „Traian“ din Drobeta-Turnu-Severin au fost cinci medii de 10, cât în Alba, Argeş, Bacău, Constanţa şi Galaţi la un loc, de exemplu.

Marga: „După 2001, Bacul s-a deteriorat“

Fostul ministru al educaţiei Andrei Marga spune că obiceiurile proaste au revenit, după o scurtă perioadă de normalitate. „În 1998, la Bacalaureat începuseră să funcţioneze o exigenţă normală şi o metodologie unitară. După 2001, s-a deteriorat. Mare încredere nu poţi avea în acest examen“, precizează Marga.

În acest timp, Ministerul Educaţiei vrea să creeze imaginea unui examen ca la carte: într-un comunicat remis sâmbă tă se subliniază faptul că la toate probele din această sesiune au fost scoşi din examen 248 de elevi, mai mult decât dublu faţă de anul trecut, când doar 117 elevi au fost eliminaţi.

Media 10, tradiţie în Mehedinţi

Concurenţa dintre două colegii cu tradiţie - „Traian“ şi „Gheorghe Ţiţeica“ - este unul dintre motivele rezultatelor bune din judeţul Mehedinţi, cel puţin în ultimii ani, explică inspectorul general şcolar Doiniţa Chircu. Aceasta spune că, anul trecut, numărul de note maxime a fost acelaşi. „Sunt rezultate care se explică, de exemplu, prin faptul că «Traian» a luat locul I la concursul «Şcoala Europeană». Acest colegiu a ocupat locul al treilea la admitere pe clase. Există o concurenţă foarte strânsă între «Traian» şi «Ţiţeica», lucru care presupune foarte multă muncă“, arată Doiniţa Chircu. Judeţul Mehedinţi este şi unul dintre fruntaşe în ceea ce priveşte promovabilitatea: 94,6%.

De cealaltă parte, în judeţul Galaţi, promovabilitatea a fost de 55,2%, faţă de anul trecut, când au trecut examenul 73% dintre elevi. Rezultatele foarte slabe sunt explicate de inspectorul şcolar general adjunct Mitică Dudău prin pregă tirea slabă a elevilor şi supravegherea riguroasă din sălile de examen: 20 de elevi au fost scoşi afară pentru că au încercat să copieze. „La aceşti factori se adaugă faptul că 1.000 de candidaţi au venit din clase de seral, iar alţi 1.000 - din şcolile profesionale sau din cele de arte şi meserii. Procentul de promovabilitate la aceste categorii a fost de sub 30%“, a adăugat Dudău.

Ministerul Educaţiei nu a transmis încă situaţia centralizată a rezultatelor de la examenul din acest an. (Au contribuit Marian Păvălaşc şi Adrian Bidilici)

PROPUNERE

Hărdău vrea admitere fără media de la Bac

La admiterea în facultăţi, elevii care obţin notele la Bacalaureat pe merit au de suferit de pe urma celor care le iau prin fraudă, iar această situaţie poate fi evitată prin eliminarea ponderii mediei de la Bac, a declarat ieri fostul ministru al educaţiei Mihail Hărdău. „Această medie dă anumite drepturi şi de aici apare presiunea asupra obţinerii ei. Media de la Bacalaureat trebuie scoasă din acest context, iar Bacalaureatul va fi mai relaxat. Important este să-ţi iei examenul ca să poţi participa la un concurs de admitere, nu să obţii o notă la Bacalaureat ca să fii pe primul loc la intrarea la o facultate“, a spus Hărdău. Fostul ministru va întocmi în acest sens o notă din partea filialei Cluj-Napoca a Partidului Democrat Liberal către Ministerul Educaţiei, după afişarea rezultatelor finale ale Bacalaureatului.

CONTESTAŢII

Elevii bucureşteni, cei mai nemulţumiţi

Peste 5.150 de contestaţii au fost depuse în Bucureşti sâmbătă după-amiază, după afişarea rezultatelor la Bacalaureat. Cele mai multe sunt la limba şi literatura română - 1.804, şi la matematică - 1.530. Cifra este totuşi mai mică decât anul trecut: au fost atunci 7.100 de contestaţii. În Capitală, promovabilitatea este, înainte de rezolvarea acestor contestaţii, de 87% dintr-un total de 26.714 de candidaţi. La Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“, Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“, Centrul Şcolar „Regina Elisabeta“ şi la Centrul Şcolar nr. 3, toţi elevii au obţinut medii de trecere. Multe contestaţii au fost depuse şi în Cluj - 1.300, Maramureş - 1.100 sau Suceava - 1.028. La polul opus se află judeţe precum Arad şi Constanţa - cu câte 200 de contestaţii, şi Hunedoara - cu 293.

Iată care sunt până acum procentele de promovabilitate în mai multe judeţe din ţară: 

    Alba – 69,9%  

Arad – 88,32%  

Argeş – 65%

Bacău – 83,5%  

Bihor – 85,7%  

Bistriţa – 70,9%   Buzău – 68,88%  

Bucureşti – 78%   Braşov – 61,4%   Brăila – 57,92%   Constanţa – 97,24%   Cluj – 75,6%   Dâmboviţa – 72,87%  

Galaţi – 50,67%   Gorj – 87%   Harghita – 78,69%   Hunedoara – 94%   Iaşi – 72%   Mureş – 81,26%   Suceava – 98,38%   Sibiu – 68,63%   Timiş – 91,6%   Prahova – 59,43%  

Vrancea – 79,2%   Vâlcea – 92%  

Vaslui – 75%

  ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:33  

Ne puteți urmări și pe Google News