Noile legi ale Educației aduc schimbări în materie de Bacalaureat. Ministrul de resort, Ligia Deca, a făcut mai multe precizări legate de noul format al examenului, precum și de calendarul aplicării acestuia.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat schimbarea mediului educațional vizată de ministerul pe care îl conduce în materie de Bacalaureat.
Din 2026 se schimbă Bacalaureatul, dar efectele vor fi în 2029
Ministrul a făcut mai multe precizări importante cu privire la Bacalaureat. Astfel, din anul 2026 se vor introduce o serie de schimbări, care vor avea efect la examenul de Bacalaureat din 2029. Concret, se vor introduce noi probe la profilul opus, pentru a le oferi absolvenților mai multe opțiuni de carieră.
Ligia Deca a menționat schimbările la nivelul examenului de Bacalaureat, la probele de competențe, care vor deveni probe scrise, precum și o probă suplimentară la profilul opus. Potrivit declarațiilor oficialului, reforma se aplică elevilor care intră în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026, astfel încât ministerul să aibă timp suficient în vederea revizuirii planurilor-cadru, elaborării programelor școlare și creării manualelor adecvate.
Examenul de Bacalaureat. Se vor evalua competențele de bază
„Ce aduce nou examenul de Bacalaureat? În primul rând, aduce o testare de competențe de bază pe toată paleta de discipline considerate necesare pentru a putea să fii un cetățean activ. Adică, dacă până acum cei de la profilul real mergeau preponderent pe matematică și științe, profilul uman, bineînțeles cu limba română ca o constantă, mergea pe zona de socio-umane. Acum, va exista o evaluare a competențelor de bază”, a declarat Ligia Deca.
Ministrul susține că această schimbare nu îi va mai limita pe elevi în funcție de profilul lor. Aceștia urmează să fie certificați pe competențele lor în diverse domenii, de la științe și matematică până la discipline socio-umane.
Mai multe șanse la angajare
În prezent nu există prevăzut în cadrul legal cum se vor face practic aceste certificări, de aceea schimbările care vor fi operate la examenul de bacalaureat vizează șanse sporite de angajare pentru viitorii absolvenți.
„Ideea e să dăm mai multe șanse absolvenților de liceu în zona angajării și în același timp să nu parcurgă toți anii aceștia de limbă străină fără o certificare care să fie valabilă internațional. Până acum, de exemplu, finalizai toți acești ani și o asemenea certificare se făcea în particular. Eu, de exemplu, am dat Diplome de Langue pentru limba franceză și examenul Cambridge pentru limba engleză. Mi se pare normal ca prin Bacalaureat să poți să dai această certificare comparabilă european”, a explicat ministrul Educației.
Elevii care se află acum la gimnaziu, în clasa a VI-a , vor susține Bacalaureatul sub această formă, a mai precizat ministrul Educației. Primul examen de Bacalaureat în acest nou format va fi în anul 2029, potrivit edupedu.