Admitere la liceu 2023. Elevii vor fi greu de departajat. Singura probă care ar putea face diferența

Admitere la liceu 2023. Elevii vor fi greu de departajat. Singura probă care ar putea face diferența Inspectoratele școlare au afișat lista locurilor libere la licee pentru repartizarea în etapa a doua. Sursa foto: arhiva EVZ

Profesorii consideră că vor fi destul de mulți elevi cu aceleași medii pe ultimele locuri și că vor fi greu de departajat la admirerea la liceu. Aceștia au mai spus că nu este normal ca proba la Limba română să decidă dacă tinerii merg la mate-info sau la științe.

Profesorul Cătălin Ciupală a declarat că la admiterea la liceu vor fi destul de mulți elevi cu aceleași medii pe ultimele locuri și că vor fi greu de departajat. Acesta a mai spus că nota la Limba și literatura română nu trebuie să fie primul criteriu de departajare. Nemulțumirile tinerilor și ale dascălilor au pornit după ce Ministerul Educației a anunțat că media claselor V-VIII nu va mai fi luată în calcul pentru admiterea la liceu 2023.

„Dacă faci o schimbare, e de dorit ca schimbarea să fie din timp, ca elevul când intră în a V-a să știe exact ce-l așteaptă în clasa a VIII-a. Părinții să știe lucrul acesta, pentru că, în funcție de cum va urma examenul, ei își fac strategia de învățare sau de abordare a școlii. Este o strategie. Fiecare elev are o strategie de abordare a școlii, independent de strategia țării”, a precizat cadrul didactic. Aceasta a precizat că „nu se mai merge din ierarhia din sutime în sutime”: „Acum notele nu vor mai merge din sutime în sutime. De ce? Pentru că notele la matematică și la română de la Evaluare Națională merg cu virgulă cinci, din cinci în cinci e pragul, adică de exemplu, la matematică, notele sunt 9.75, 9.80, 9.85 ș.a.m.d. La fel și la Română.

Practic, nu se mai merge pe ierarhie din sutime în sutime și se va merge pe ierarhie din 2,5 în 2,5 sutimi. Rotunjită înseamnă două sutimi sau 3 sutimi. 3 sutimi înseamnă 60, 100 de locuri pe ierarhia județeană, posibil. Vor fi mulți elevi care vor avea aceeași medie la română și la mate și nu poți să-i departajezi așa ușor”, a spus profesorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elevi cu aceleași medii pe ultimele locuri

Profesorul a mai spus că vor fi mulți elevi cu aceleași medii pe ultimele locuri și că vor fi greu de departajat. El a declarat că nota la Limba română ar putea distruge viitorul tinerilor și că nu este normal să fie luată în considerare, mai ales dacă elevii vor să aleagă alt profil.

„Eu anticipez că vor fi destul de mulți elevi cu aceleași medii pe ultimele locuri, vor fi greu de departajat. Să vă dau un exemplu. În general, în județul Brașov sunt cam 3500-3000 de elevi care merg la Evaluarea Națională. Deci, ei merg la repartiția computerizată. În jurul mediei, să zicem, de 9.40 fiecare sutime poate să te ridice sau să te lase cu 10-20-30 de locuri câteodată. Dacă tu ești pe cu 9.40 poți să fii pe locul 700 și cu 9.41 să fii pe locul 650. Te poate duce în sus sau în jos cu câteva locuri bune. Acum notele nu vor mai merge din sutime în sutime. De ce? Pentru că notele la matematică și la română de la Evaluare Națională merg cu virgulă cinci, din cinci în cinci e pragul, adică de exemplu, la matematică, notele sunt 9.75, 9.80, 9.85 ș.a.m.d. La fel și la Română.

Practic, nu se mai merge pe ierarhie din sutime în sutime și se va merge pe ierarhie din 2,5 în 2,5 sutimi. Rotunjită înseamnă două sutimi sau 3 sutimi. 3 sutimi înseamnă 60, 100 de locuri pe ierarhia județeană, posibil. Vor fi mulți elevi care vor avea aceeași medie la română și la mate și nu poți să-i departajezi așa ușor.

De exemplu, 5 elevi au 9.60 media generală. Din cei cinci, trei au 9.70 la română și 9.50 la mate, iar doi au 9.70 la mate și 9.50 la română. Ei, practic, au aceeași medie de admitere, doar că diferă notele la mate și la română. De multe ori, copiii vor merge la mate-info sau își aleg un profil după nota la română, nu neapărat după nota la mate. (Nota la – n.red) Limba română va decide dacă mergi la mate-info sau la științe, ceea ce o tâmpenie monumentală. Nu ar trebui ca doar abilitățile tale de limba română să decidă unde te duci. Copilul acela, dacă vrea să meargă la mate-info sau la științe, e clar că are abilități către zona, să zicem, reală sau științifică. E absurd să iei în considerare nota la română când el vrea altceva”, a mai spus dascălul pentru Edupedu.