Schimbări majore pe piaţa muncii. Au fost introduse opt profesii care n-au existat până acum în România

Schimbări majore pe piaţa muncii. Au fost introduse opt profesii care n-au existat până acum în RomâniaLocuri de muncă. Sursa foto: dreamstime.com

Au avut loc mai multe schimbări pe piața muncii. În această săptămână au fost introduse opt profesii care n-au existat până acum în România, iar altele au fost reorganizate.

În această săptămână a fost oficializată o schimbare a Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) prin introducerea a opt noi profesii şi reorganizarea altor două, conform Ordinului ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi preşedintelui Institutului Naţional de Statistică privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România, aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 1.832/856/2011.

În Monitorul Oficial din 14 iunie 2023 a fost publicat Ordinul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) 892/2023.

Noi profesii în România

Lista ocupaţiilor practicate în cadrul economiei naţionale care modifică şi completează Clasificarea ocupaţiilor din România — nivel de ocupaţie (şase caractere):

comerciantul vânzător mărfuri nealimentare (522102); director executiv cooperativă agricolă (112040); dresor câini (516404); inginer pentru inspecţia şi verificarea tehnică a cazanelor, instalaţiilor de ridicat şi recipientelor sub presiune (214960); preşedinte cooperativă agricolă (131123); profesor de limbi străine (235301); specialist în lucrul cu părinţii (parenting) (263515); specialist sisteme de calificare (235925).

Alte profesii au fost reorganizate:

Profesia de „grădinar” din grupa de bază 6111 Agricultori şi lucrători calificaţi în culturi de câmp şi legumicultură în grupa de bază 6113 Agricultori şi lucrători calificaţi în grădinărit, horticultură şi pepiniere la codul 611303.

Se redenumit ocupaţia „designer floral” ca „designer florist” şi se păstrează codul 216607 în grupa de bază 2166 Designeri grafică şi multimedia, potrivit ZF.

Locuri de muncă bine plătite

Locuri de muncă bine plătite sunt și în IT / SaaS project manager. Salariile sunt între 1.700 şi 2.300 de euro net pe lună, iar angajații trebuie să planifice și gestioneze proiecte de tehnologia informaţiei. „Pentru acest rol, se caută persoane cu licenţă în administrarea afacerilor, informatică sau domeniu similar şi experienţă în management de proiect într-un mediu de dezvoltare software şi o certificare Prince sau PMI”, a spus Andrei Frunză, CEO, BestJobs România.

Angajații beneficiază și de bonusuri de performanţă, prime de sărbători, timp de lucru flexibil, traininguri, cursuri şi certificări.

„Joburile de IT / SaaS project manager disponibile acum pe platformă sunt preponderent remote. Pentru acest rol, se caută persoane cu licenţă în administrarea afacerilor, informatică sau domeniu similar şi experienţă în management de proiect într-un mediu de dezvoltare software şi o certificare Prince sau PMI. Abilităţile de comunicare şi experienţa de lucru cu echipe multidisciplinare, precum şi capacitatea dovedită de a gestiona mai multe proiecte simultan şi de a stabili priorităţile în mod eficient reprezintă condiţii de bază pentru acest rol, iar salariul mediu net este de 1.700- 2.300 euro pe lună. Cele mai multe oferte pentru acest job vin din Bucureşti şi Timişoara”, afirmă Andrei Frunză, CEO al BestJobs România.