Bacalaureat 2023. Anchetă la Colegiul Șincai, după ce 70 de lucrări au fost anulate. Ministerul a trimis corpul de control

Bacalaureat 2023. Anchetă la Colegiul Șincai, după ce 70 de lucrări au fost anulate. Ministerul a trimis corpul de controlElevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Educației a desfășurat o anchetă prin Corpul de control în legătură cu situația de la comisia de Bacalaureat de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București.

Controlul a fost inițiat în ziua de miercuri, după ce ministrul Ligia Deca a anunțat marți, într-o conferință de presă comună cu premierul Ciolacu la sediul Ministerului Educației, că a solicitat inspectoratului din București să trimită doi inspectori pentru a monitoriza respectarea procedurilor în acea situație.

Luni, 26 iunie, președintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a luat decizia de a anula un număr semnificativ de lucrări la proba de Limba și literatura română. Motivul invocat a fost că elevii ar fi scris greșit expresia „Examenul național de Bacalaureat” pe foile de examen, iar acest aspect ar fi fost interpretat ca un semn pe lucrare.

Ministerul a trimis Corpul de control la Colegiul „Gheorghe Șincai”

În ciuda situației create, președintele comisiei, preotul Gheorghe Dogaru, a rămas în funcție pentru restul probelor de Bacalaureat, fără a fi impuse sancțiuni sau modificări în cadrul comisiei de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București sau Ministerul Educației.

Elevii și-au exprimat nemulțumirea față de nedreptatea suferită în cadrul probei de limba română, menționând că lucrările au fost anulate după o oră și un sfert, în timp ce în alte săli s-a întâmplat acest lucru după o oră și jumătate. Mulți dintre ei nu au reușit să finalizeze subiectul III din cauza acestei situații.

Conform relatărilor elevilor aflați în sălile de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, motivul invocat pentru anularea a aproximativ 70 de lucrări ale candidaților la Bacalaureat în timpul desfășurării probei de examen a fost legat de o posibilă interpretare a evaluatorilor.

Aceștia ar fi considerat că neîncadrarea exactă a sintagmei „Examenul național de Bacalaureat” pe două rânduri a câte două cuvinte, respectiv „Examenul național” pe primul rând și „de Bacalaureat” pe al doilea rând, ar putea fi interpretată ca un semn pe lucrare. Astfel, unii dintre elevi au scris expresia „Examenul național de” pe un rând și „bacalaureat” pe celălalt rând. Ca urmare, aceste lucrări au fost anulate.