Evenimentul Zilei > Social > Bacalaureat 2012. Încep probele de foc. Prima: Limba şi literatura română. Vezi câteva PONTURI pentru o notă bună
Bacalaureat 2012. Încep probele de foc. Prima: Limba şi literatura română. Vezi câteva PONTURI pentru o notă bună

Bacalaureat 2012. Încep probele de foc. Prima: Limba şi literatura română. Vezi câteva PONTURI pentru o notă bună

La proba de Limba şi Literatura română, care se va susţine mâine, s-au înscris aproape 54.000 de absolvenţi de liceu. În vară, la cel mai greu dintre subiecte, al treilea, opera lui Eminescu a dat bătăi de cap elevilor.

La sesiunea din această toamnă a examenului de Bacalaureat 2012 elevii sunt mai tensionaţi decât generaţiile anterioare, după ce au văzut că în vară s-au obţinut cele mai proaste rezultate din istoria acestui examen.
Ce trebuie să ştii înainte de examen
În vară, la Limba şi literatura română, cea mai grea dintre cerinţe viza realizarea unui eseu despre viziunea despre lume exprimată în una dintre poeziile lui Mihai Eminescu. Profesoara de Limba şi literatura română Ilona Rizea spune că pentru rezolvarea celui de-al treilea subiect elevii trebuie să ştie genurile literare (epic, liric, dramatic) şi să cunoască operele din programa şcolară. Cei care nu s-au obosit să înveţe prea mult pentru acest examen şi sunt depăşiţi de cerinţele celui de-al treilea subiect se pot rezuma la primele două, a căror rezolvare le asigură nota 5.
Ponturi pentru a lua Bac-ul
Pentru cel de-al doilea subiect, este important ca elevii să cunoască tehnicile de argumentare. "Trebuie să pornească de la o ipoteză, să-şi exprime punctul de vedere, să argumenteze folosindu-se de situaţii din viaţa de zi cu zi sau dintr-o anumită operă studiată, şi să încheie printr-o concluzie, revenind la ideea lansată în ipoteză", este sfatul profesoarei Ilona Rizea. Pentru a primi punctaj mare la cel de-al II-lea subiect trebuie folosiţi aşa numiţii conectori pentru argumentare, precum: în primul rând, pe de altă parte, de pildă, de asemenea, etc. Pentru exprimarea opiniei, trebuie folosite formule precum: în opinia mea, consider că, din punctul meu de vedere.
Rezultatele înregistrate până acum la examenul de Bacalaureat 2012, sesiunea de toamnă
Primele probe din cadrul examenului de Bacalaureat 2012 au fost cele orale. La Limba şi literatura română, din totalul candidaţilor evaluaţi (11.171), 4.423 (31,82%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 4.745 (34,14%) au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 2.603 (18,73%) cel de utilizator experimentat. 2.603 candidaţi (15,30%) nu s-au prezentat.
La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă s-au înscris 504 elevi (482 elevi la limba maghiară, 16 la limba germană, 3 la limba ucraineană, 2 la limba turcă şi 1 la limba sârbă). Din totalul candidaţilor evaluaţi (438), 50 (9,92%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, 176 (34,92%) au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 212 (42,06%) au intrat în posesia certificatului de utilizator experimentat. 66 de candidaţi (13,10%) nu s-au prezentat.
Calendarul examenului de Bacalaureat 2012
După examenul scris la Limba şi literatura română, urmează proba de Limba şi literatura maternă, care se va desfăşura marţi, 28 august. Proba obligatorie a profilului este programată miercuri, 29 august. Ultima probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării – va avea loc, vineri, 31 august. În data de 2 septembrie vor fi afişate primele rezultate (până la ora 16.00) şi vor fi depuse contestaţiile (16.00 – 20.00). Acestea vor fi soluţionate în intervalul 3-4 septembrie, urmând ca afişarea rezultatelor finale ale examenului de Bacalaureat 2012 să aibă loc în data de 5 septembrie.